изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:28 EEST
НЯМА СЕРИОЗНИ НАРУШЕНИЯ В ОХРАНИТЕЛНИТЕ ФИРМИ    
Ред и сигурностНачалникът на група "Охранителна полиция" в областна дирекция "Полиция" в Добрич - Росен Петров, пред НДТ

- Г-н Петров, от началото на месец февруари в Добричка област, както и в цялата страна, се извършват проверки в охранителните фирми и звената за самоохрана. Бихте ли разказали какво точно целят те и от какво са провокирани?
- Проверките в охранителните фирми и звената за самоохрана започнаха на 1 февруари и ще продължат до 1 април. Те се провеждат по разпореждане на главна дирекция "Полиция". Такива проверки се правят и рутинно, целогодишно. Тези проверки имат за цел, при констатиране на пропуски и слабости в охранителната дейност и по отношение на воденето на служебната документация, да бъдат отстранени. Бяха провокирани от случай в страната, в който бе извършена кражба на парични средства от обект, който е охраняван от частна охранителна фирма. За това акцентът на проверките е насочен към дейността на охраняващите ценни пратки, ценни книжа и парични средства. Акцентира се и на охраната на банкови институции - с оглед недопускане произшествия при инкасовата дейност.
- Колко са охранителните фирми и звена на територията на Добричка област? Къде се регистрират?
- В момента на територията на областта има 56 охранителни фирми и 44 звена за самоохрана. Фирмите са на лицензионен режим. Лицензите им се издават от дирекция "Национална служба "Полиция". Звената за самоохрана получават удостоверения от областна дирекция "Полиция". Необходимите документи са регламентирани в Закона за частната охранителна дейност.
- Какво най-често охраняват фирмите и звената?
- Потенциалните клиенти на охранителните фирми се обръщат директно към тях, а не към нас. Но все пак имаме информация - охраняват най-често имущество на частни фирми, почти всички училища, търговски обекти, производствени фирми. Звената за самоохрана са изградени към самите фирми и имат право да извършват охрана само в тях.
- Г-н Петров, какво сочат резултатите от извършените до момента проверки?
- Само през последната седмица - от 26 февруари до 1 март, сме проверили 48 обекта на 37 частни охранителни фирми и 22 обекта на 12 звена за самоохрана. През седмицата са отдадени 5 полицейски разпореждания, от началото на проверките те са 12. При констатиране на пропуски и слабости се определя срок за тяхното отстраняване. Няма сериозни нарушения по отношение воденето на документацията, която е изискуема по Закона за частната охранителна дейност. Пропуските са предимно при носенето на униформено облекло и неползването на баджове. Целта на проверките не е обезателно да се търсят нередности, а наред с отстраняването им да се види и ефектът от тяхната дейност за сигурността на охраняваните обекти, за имуществото на гражданите. Мога да кажа, че ефектът от дейността им е добър, не сме получавали сигнали за нарушения от охранители или от бездействието им. Те ни оказват съдействие и при по-големи общоградски мероприятия. В лицето на частните охранители полицията вижда партньори в охраната на обществения ред и имуществото на гражданите.

 


Сходни връзки

НЯМА СЕРИОЗНИ НАРУШЕНИЯ В ОХРАНИТЕЛНИТЕ ФИРМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди