изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:55 EEST
ВСИЧКИ ДА ПОМОГНЕМ ДА СПАСИМ ИВЕТ    
Общество

  3-годишната сладурана живее с огромен тумор в малкия таз и има нужда от спешна операция

Може би не всички са успели да видят репортажа в новините на Нова тв. Колегите разказаха за трагедията на малката Ивет Пешева от Добрич. НДТ се свърза с родителите й - Марина и Ивайло, които споделиха своята болка. Ивет има огромна туморна формация в малкия таз и се нуждае от спешна операция.



"Туморът започва от дупето, минава през кухината и влиза в коремната кухина. Вследствие на това вече всички вътрешни органи, които са разположени в ляво, са преместени в дясно. Лявото краче на Ивет е вече с пет см по-късо, а обиколката му е с 6 см по-малка, спрямо тази на дясното краче" - разказа бащата Ивайло. Опасността я дебне и никой не може да каже какво ще стане, въпреки че туморното образование е доброкачествено, защото туморът засяга и гръбначния стълб на детето.

Всъщност, трагедията на Ива и нейните родители започва почти веднага след нейното раждане. Става ясно, че тя е с луксация и пареза на лявото краче. "За първи път беше бебе на 20 дни, когато я заведохме в София. За две години й бяха направени 3 операции в Горна Баня, но не бяха успешни. Ние настояхме да й бъде направен ядрено-магнитен резонс и така стана ясно, че тя има и огромен тумор. Обиколихме толкова болници, единствено доц. Бранков от Пирогов пое ангажимент да направи операция, но така и не успя да събере екип. За да й бъде направена операция, трябва да се събере екип от коремен хирург, неврохирург и онко-ортопед. Самата операция е много рискована и сложна" - разказа майката на Ивет Марина.

Родителите опитват всичко, но са изправени с болката си пред проблем, с който трябва да се справят сами. Оказва се, че никъде в нито една болница или институция в държавата не могат да им дадат информация за клиники или болници в чужбина, където могат да заведат Ивет. "След неколкомесечно издирване, все пак разбрахме за клиника в Израел, където се правят такива операции. Свързахме се с клиниката и ходихме през 2006 г. Там ни приеха и направиха на Ивет пълни изследвания. Заключението след тях бе, че тя има нужда от спешна операция, като ни дадоха и оферта за операцията" - добавя още Марина. Семейството се прибира у нас и на 30 август 2006 г. подава документи и кандидатства пред Фонда за лечение на деца в чужбина. "До 28 декември м.г. ние нищо не знаехме. Едва тогава разбрахме, че Общественият съвет на комисията е одобрил Ивет и тя е препоръчана да бъде включена във фонда. През януари само по телефона ни казаха, че тя е сред одобрените деца. Досега обаче нямаме никакво писмено решение. Не знаем кога ще ни отпуснат пари за лечението й, колко ще са, ние ще трябва ли да доплащаме, никой нищо не ни казва. Звъня почти всеки ден, а от фонда ме питат каква съм аз, че да ми дават информация. Как може така, та аз съм майка, а и молбата е от мое име" - споделя още Марина.

Марина не работи, защото почти през цялата време е с Ивет, която има и батко - 8-годишният Теодор. Бащата Ивайло също споделя, че едва ли може да се каже, че работи. Иначе прехранва семейството с дърводелство. През 2006 г. за изследванията в Израел семейство Пешеви плаща 7 800 долара. И двамата са много притеснени, с всеки изминал ден виждат как състоянието на Ивет става все по-лошо. "Засега не много често, но започна вече да се напишква, защото туморът притиска пикочния мехур. Той е толкова голям, че е навлязъл в сакралните отвори на гръбначния стълб и състоянието на гръбнака се изменя с дни" - казва Ивайло.

Въпреки, че случаят на Ивет е разгледан от Комисията за лечение на деца в чужбина още в края на миналата година и до днес няма решение на Обществения съвет към фонда за лечение на деца в чужбина, дали и колко пари ще бъдат отпуснати. А заради бюрократичните протакания - състоянието на детето се влошава с всеки изминал ден.

Малката Ивет споделя, че Виктор ще й помогне. Виктор е лекарят в Израел, който е прегледал детето. Тя обича да играе с бебета, като основно им прави масажи на крачетата. "Обичам и лелите да ми правят масаж. Няма да ми оправят крачетата" - казва малката Ивка, докато рисува бебета.

Всъщност, диагнозата й е хамартома пелвис и вродена луксация на лява тазобедрена става и пареза на нервус перунеос. В резултат на това лявото й краче е напълно неподвижно от коляното надолу. В Израел на Ивет ще бъдат направени две операции. Първата е на стойност 37 хил. долара, при която ще бъде отстранен туморът и ще се освободи или евентуално ще се трансплантира нерв. Втората операция е на стойност 28 хил. долара. На семейство Пешеви ще са нужни и от 2 до 4 хил. долара за рехабилитация и физиотерапия.

Ивка има и собствен сайт - www.help-ivet.info. Всеки, който има възможност, може да помогне, като дари средства, тъй като тя има спешна нужда от помощ. Сметките са в SG Експресбанк

BG90 TTBB 9400 5809 0209 85 BGL

BG63 TTBB 9400 5809 0209 86 USD

BG09 TTBB 9400 5808 0209 88 EUR

Ивет Ивайлова Пешева

Тя не може повече да чака. Първата операция е 37 хил. долара.

НДТ

 


Сходни връзки

ВСИЧКИ ДА ПОМОГНЕМ ДА СПАСИМ ИВЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди