изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:42 EEST
Президентът подписа указ за обнародване на Закона за избор на евродепутати    
Новини София. Президентът на Републиката Георги Първанов подписа указ за обнародване на Закона за избиране на представители на Република България в Европейския парламент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подписа указа, воден от разбирането, че приетият от Народното събрание закон предлага необходимата регламентация на изборния процес и създава условия за нормално провеждане на изборите за представители на Република България в Европейския парламент. В закона се съдържат позитивни нови елементи - пропорционалната избирателна система, въвеждането на национален избирателен район, преференциалното гласуване, които разширяват възможностите за гласоподавателите да изразяват своите предпочитания.
В същото време президентът изразява своето опасение, че приетият закон съдържа постановки, които бележат отстъпление от демократичните традиции на българското изборно законодателство, създадени през последните 16 години. Още през 1990 г. в Закона за избиране на Велико народно събрание, а по-късно и в чл.10 на действащата българска конституция залегнаха четирите класически демократични принципа на избирателната система – принципът на всеобщото избирателно право, принципът на равното избирателно право, принципът на прякото избирателно право и принципът на тайното гласуване.
Новият избирателен закон не осигурява в еднаква степен на всички български граждани правото да избират български представители в Европейския парламент. Действително, редица европейски закони, включително и на страни от Централна и Източна Европа, предвиждат изисквания за уседналост. Всяка страна има своята конституционна традиция и своите специфични подходи при третирането на проблемите на избирателното право. Приетият в България закон за избиране на наши представители в Европейския парламент оставя съмнения за прилагане на двойни стандарти спрямо българските граждани и за разделянето им на две категории – първите, които ще имат право да изразят своите политически предпочитания, гласувайки за евродепутати, а вторите ще са лишени от тази възможност.
Президентът винаги се е противопоставял и ще се противопоставя на желанията на някои политици чрез промени в изборното законодателство да постигат “служебни” победи. Не е редно в една демократична и правова държава да се извличат политически дивиденти за сметка на конституционно признати права на гражданите. Държавният глава подчертава това и заради заявените намерения да се мултиплицират тези законодателни решения върху други избирателни закони.
Президентът подписа указа с ясното съзнание за това отстъпление от утвърдените досега изборни практики в страната ни, убеден, че всяко отлагане на изборите ще бъде лош знак навътре и навън за зрелостта на българската демокрация, и то в самото начало на членството ни в ЕС. От своя страна това ще даде нови аргументи на всички онези, които остават резервирани към членството ни в ЕС или са склонни да ограничават други права на българските граждани в рамките на Съюза.
Президентът на Републиката ще направи всичко необходимо тази законодателна рамка да влезе навреме в сила, за да направи възможни както спокойната работа на институциите, така и пълноценната ориентация на гражданите. За целта има готовност да проведе ускорени политически консултации още в близките дни и да издаде указ за състава на новата ЦИК.
Президентът се надява провеждането на изборите да стане възможно на 20 май 2007 г.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Президентът подписа указ за обнародване на Закона за избор на евродепутати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди