изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:09 EEST
10 години да важи ловният билет, предвиждат промени в Закона за лова    
ПарламентСофия. 10 години ще е срокът на валидност на ловните билети, предвижда проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазването на дивеча, приет днес от МЗГ, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Билетите ще се издават и подменят от Националното управление по горите (НУГ) чрез неговите структури и държавни дивечовъдни станции, в чийто район на дейност се намира ловната дружина, в която членува лицето. Промяната цели да се облекчи съществуващия досега ред за издаване на билетите за лов, както и да се създаде единна база данни за всички лица в страната, притежаващи билети за лов. Така ще се засили контролът върху ловците и ще се осигури възможност за по-успешно сътрудничество с органите на МВР в случаите на отнемане на разрешения за носене и употреба на огнестрелни оръжия за ловни цели.
Проектът предвижда възможност стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъдните участъци към държавните лесничейства да бъдат предоставени чрез конкурс на юридически лица, регистрирани съгласно действащото българско законодателство. Целта е да се създадат условия за развитие на публично-частното партньорство в ловното стопанство, да се осигурят оптимално добри възможности за възстановяване на популациите на основните видове дивеч, да се обезпечи извършването на необходимите ловностопански мероприятия и не на последно място да се осигурят средства, които да бъдат реинвестирани в отрасъла.
Съществен нов момент в закона е въвеждането на принципа ловните сдружения да се формират върху площ, обхващаща не по-малко от десет ловностопански района, като целта е да се създадат условия за окрупняване на сдруженията, а оттам и да се засили контрола върху тях.
Проектът предвижда и промяна в броя на ловните видове, като занапред освен съществуващите към момента 11 вида едър дивеч, като ловен вид се добавя и мечката, чиято популация в страна е стабилна, а от списъка на бозайниците – предмет на лов отпадат дивата коза и дивата котка, които от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, вече са обявени за защитени.
Всички направени изменения и допълнения в действащия Закон за лова и опазване на дивеча целят да бъдат преодолени констатираните до момента недостатъци при прилагането му, като същевременно се осигури възможност за навлизане на нови инвестиции в ловното стопанство. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

10 години да важи ловният билет, предвиждат промени в Закона за лова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди