изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:16 EEST
СИЯНА ФУДУЛОВА: МОЖЕМ ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЪЦКИЯ ОПИТ    
НовиниЗаместник-областният управител на Добрич участва в семинар за областни управители, провел се от 25 февруари до 2 март в гръцкия град Солун

- Бихте ли разказала по-подробно по каква линия бе организиран семинарът?
- Семинарът бе организиран от Института по публична администрация и европейска интеграция в партньорство с Интербалканския институт по публична администрация в Гърция. Става дума за съвместен проект. Бих искала да поясня, че Интербалканският институт е неправителствена организация с идеална цел, чиито основни цели и дейности са свързани с това да следи социалния напредък и да съветва в тази насока и да посредничи чрез научни изследвания, образователни сесии и т.н.
Бюджетът на програмата, по която бе организиран семинарът, възлиза на общо 4 милиона 875 хиляди евро. Ние участвахме в раздела за трансгранично сътрудничество, по който са предвидени 67 процента от средствата
- Каква бе основната цел на форума?
- Да се позволи на неграничещи райони да изградят връзки помежду си и да създадат мрежи. Семинарът бе няколко дни. Изнесени бяха лекции за регионалната политика в Гърция, законовата рамка на регионалното планиране на централно и местно ниво, основи и инструменти на регионално и местно развитие и т.н. Имаше и практически упражнения, като, например, сравнителен анализ на структурите и инструментите за областното и местното развитие.
- Каква е административната структура в Гърция?
- Гърция има различна административна структура в сравнение с България. Префектът там е всъщност нашият областен управител, но той е избираема фигура. Към него се създава съвет. Отделно има регионален префект, който е политическа фигура и се назначава. Ние имахме възможността да посетим префектурата Серес и да се срещнем с префекта Стефанос Фотиадис. Запознахме се с техния опит в областта на местното самоуправление.
- Какво следва оттук-нататък? Набелязани ли са конкретни идеи?
- Ние трябва да намерим своето място в тази програма. Вече има няколко идеи, които съм обсъдила с нашата администрация. Например, в Серес има създадена една компания, в която общината влиза с контролен пакет акции. Така усвояват средства от еврофондовете - чрез тази компания. Това е Агенция за проучвания и изследвания. Дружеството е основано през 1994 г. и се ръководи от Управителен съвет. Разработват се различни проекти, а иновациите са водеща идея. Не би било лошо и ние да осъществим нещо подобно. Като цяло, бихме могли да се поучим от гръцкия опит, още повече, че южните ни съседи досега са преодолели доста трудности и препятствия. Разбира се, че обсъждаме и варианти за сътрудничество с някоя гръцка община.
- Би ли могло това да е точно община Серес?
- Защо не. Серес е четвъртият по големина град в Гърция. Характеристиката на този регион - като население и т.н., е сходна с нашата област. Туризмът е основен отрасъл в тази префектура, по което също си приличаме.
Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
 


Сходни връзки

СИЯНА ФУДУЛОВА: МОЖЕМ ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЪЦКИЯ ОПИТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди