изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:01 EEST
ЕНП гони СДС (ОБЗОР)    
Европейски съюзРъководството на Европейската народна партия (ЕНП) е препоръчало  на Политическото бюро на партията да прекрати членството на СДС в партията.
Решението е взето във връзка с изказването на лидера на СДС Петър Стоянов, за присъединяване към т.нар. “Движение за европейска реформа”.



“Не е съвместимо за член на Европейската народна партия да се присъедини към подобна инициатива и в същото време да остане член на нашата партия. ЕНП се е ангажирала с реформиране на Европейския съюз и ние сме открити за конструктивен диалог с не-членовете на ЕНП, но в същото време ние очакваме от СДС да бъде лоялен и да изпълнява задълженията си на член”, заяви председателят на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс.


КОМЕНТАРИТЕ:

СДС

Лидерът на СДС Петър Стоянов заяви, че слуховете за изключване на СДС от Европейската народна партия (ЕНП) са доста преувеличени. По думите му съгласно решението ръководството на ЕНП предлага на Бюрото на партията, което ще се състои на 16 май, да прекрати участието на СДС в някои от важните действия на ЕНП. Според лидера на СДС това е една доста категорична мярка.
“Нямаме никакво намерение да се държим като ученици към учители. СДС е партия. Партия, която е управлявала, която е известна и в Европа, и в света. Крайно време е да лансираме свое самочувствие, своите тези, своите идеи, а не непрекъснато някой да ни казва какво са решили от Брюксел, защото така не могат да се защитават българските интереси.
СДС има една основна задача - да защитава интересите на българските граждани, а не да угажда на чиновниците в Брюксел, пък било то и шефове на ЕНП”, посочи Петър Стоянов.
Той допълни, че нямат никакво усещане, че са предизвикали по някакъв начин гнева на ЕНП.
“Преди два дни бях поканен, и заедно с лидера на британските консерватори Дейвид Камерън и министър-председателя на Чехия учредихме Движение за европейски реформи. Мисля, че всички граждани на ЕС вече са наясно. Европа се промени. Европейският съюз също трябва да се промени. Европейците започват да негодуват срещу голямата бюрокрация, срещу това определено желание за централизация, срещу желанието да се регулира всичко, срещу мачкането на конкуренцията вътре в ЕС. Българският национален интерес например диктува да има отгворени европейски пазари, нашите работници да ходят свободно в Испания и Англия. Точно това искаме в движението заедно с Дейвид Камерън и мисля, че това отговарая на българския национален интерес. И няма партия в света, която може да ми наложи нещо друго, защото СДС има своя физиономия”, поясни Петър Стоянов.
Според него да си приятел на английските консерватори е комплимент. “Английската консервативна партия през всичките последни години е показала изключително категорична последовтелност в отстояване на десните тези в ЕС. И считам, че е комплимент това, че английските консерватори избраха за свой партньор сред толкова много дясноцентристки партии в България точно СДС. От една година ние работим много близко. Бях гост и на техния последен конгрес. Впрочем двама бяха чуждестранните гости на този конгрес - кандидатът за президент на САЩ Джон Маккейн и аз като лидер на СДС”, посочи още Петър Стоянов.
Той допълни, че няма никакво основание СДС да бъде притискано.”Ще се държим абсолютно достойно и няма да позволим върху СДС да се оказва никакъв натиск. Това рабзбира се не означава, чу обявяваме война на ЕНП. Ние ценим и уважаваме ЕНП. Но ЕС не е Съветският съюз. В ЕС отстояваш интересите си мъжки и с аргументи, коментира още лидерът на СДС.
В ЕНП членуват партията на Анастасия Мозер, партията на Александър Праматарски, партията на Иван Костов, там вече силно присъствие има и партията на Бойко Борисов чрез техните най-близки приятели Мария Капон и Димитър Абаджиев. Предлагам им да прояват солидарност със СДС и да кажат на нашите партьнори в ЕНП, че СДС са прави да участват във всякакви идеологически и политических дискусии. Ние го правим тук в България, редно е да се прави в Брюксел.
По повод искането на Надежда Михайлов да бъде свикан Национален съвет на СДС Петър Стоянов каза: ”Няма нищо лошо в това да се свика Национален съвет на партията.
“Уважавам изключително много Европейската народна партия (ЕНП) и нейния принос към демократичните процеси в България, но преди всичко уважавам българските интереси и партията, на която съм лидер. Допускам, че става въпрос за недоразумение, което се надявам скоро да бъде изчистено”, заяви Стоянов. По думите му СДС се е присъединил към една почтена дискусия, която не застрашава интересите нито на ЕС, нито на ЕНП.
Стоянов изрази убеденост, че няма да се наложи да избират дали да напуснат ЕНП, както и че няма да се стигне от отлъчване. На въпрос как очаква да гласуват българските представители в ЕНП по повод това предложение, синият лидер обясни, че най-добре ще разберат за какво става въпрос. “Аз гласувах първи за приемането на ДСБ за член на ЕНП и съм сигурен, че този жест няма да бъде забравен”, коментира Стоянов.

***

Поведението на Европейската народна партия (ЕНП) е странно. Това каза пред Агенция “Фокус”

Мартин Димитров, член на НИС на СДС и кандидат за евродепутат, определи поведението на ЕНП като странно. ”Учуден съм от това развитие на нещата. Очевидно се чувства напрежение в ЕНП, което за мен е прекомерно. Не трябваше да реагират толкова притеснено на нашето участие в това движение. Участието там е наша принципна позиция, която е взета заради хората, които подкрепят СДС. Нямаме колебания”, посочи Димитров. Според него това съобщение е по-скоро една настоятелна молба на ЕНП - СДС да не продължава участието си в движението. “Може да се разглежда и като ултиматум”, добави Димитров. Той обясни, че “Движение за европейска реформа” е идеологически клуб, в който се обсъждат важни въпроси за ЕС. Целта е дискусиите да се бъдат пренесени и в ЕНП.
“Тази тема трябва да бъде разгледана от НИС на СДС, ако се наложи и от Националния съвет на СДС”, посочи Димитров.

***

Ще искам да се свика извънредно заседание на Националния съвет на СДС, на което Петър Стоянов да изложи своите аргументи за този ход от негова страна. Това каза в кулоарите на парламента депутатът от СДС Надежда Михайлова. Това предложение Михайлова определи като "сериозен удар върху СДС". "Това бе логична последица от последователната политика на Петър Стоянов за изолиране на Съюза на демократичните сили", подчерта синята депутатка. Тя бе категорична, че ЕНП е най-голямата фракция в Европейския парламент и със случилото се СДС губи най-добрия си инструмент за правене на политика в Европейския съюз. "ЕНП изигра огромна роля за приемането на България в Европейския съюз и бе политическата фракция, която най-много подпомагаше демократичните процеси у нас", допълни Михайлова.
Тя каза още, че е много важно да се чуе позицията на Националния съвет на СДС за това, което се случва. "През последните месеци Петър Стоянов употребяваше СДС за личните си интереси", посочи народният представител от ОДС.
На въпрос дали може да се стигне до смяна на лидера на СДС, Надежда Михайлова обясни, че това ще реши Националния съвет на партията.


***
Ръководителят на предизборния щаб за избиране на евродепутати на СДС Димитър Аврамов заяви, че ако Европейската народна партия (ЕНП) и функционерите й са взели такова решение или го препоръчват, единственото нещо, което може да каже е, че това е огромна грешка.
“В една сериозна наднационална структура на дясноцентриски партии такъв тип разговори за изключване са пълен абсурд. Ако те са направили това, СДС е в правото си много сериозно да обсъди вътре в самата партия случващото се, както и това дали иска да е вътре в такъв политически организъм. За изключване и налагане на воля може да се говори само там, където няма свободна воля”, подчерта Аврамов.

Другите

Депутатът от ДСБ и кандидат за евродепутат Константин Димитров заяви, че СДС е допуснал тежък политически гаф. “Това поведение на СДС се възприема като всяване на разкол в ЕНП. Показателно е това, че е била оттеглена и поканата към Петър Стоянов да присъства на срещата на върха на партията. Очевидно СДС е нежелан партньор”, посочи Димитров. Той бе категоричен, че много сериозно трябва да се възприеме тази единодушната позиция на цялото ръководство на ЕНП.
“Кризата вътре в СДС се прехвърля и в ЕНП”, заяви Димитров.

***

Независимият депутат Мария Капон заяви, че решението е било взето заради непремереното поведение на СДС. Тя подчерта, че ЕНП са “наши приятели, които помогнаха на България, както за преговорите ЕС, така и за приемането ни”. Мария Капон бе категорична, че само ако всички десни партии бъдат единни, тогава биха могли да бъдат изгладени и малките различия, които съществуват в ценностната система да бъдат преодолени, но сега отново виждам, че това е невъзможно”. Капон подчерта още, че ако членството на СДС в ЕНП бъде прекратено това ще бъде “поредния удар за българската десница, който тя сама си е нанесла”.

***

Независимият депутат и председател на Движение “Европейски демократичен път” Димитър Абаджиев заяви, че предполага, че има и други мотиви за препоръката на ръководството на ЕНП.
”Това не е добре за българската десница. Надявам се да не стигне до там и на Политическото бюро на ЕНП СДС да аргументира солидно своята позиция.
Няма да е добре за никой в България, ако се стигне до изключването на СДС от ЕНП. Не трябва да се злорадства”, заяви Абаджиев. Той посочи, че ръководството на ЕНП е много чувствително по отношение на партиите-членки на партията, които по-един или друг повод си партнират с британските консерватори, които също участват в “Движение за европейска реформа”.

***

Предложението за изключване на СДС от Европейската народна партия (ЕНП) е знак, че другите държави не работят като нас. Те спазват правилата – каза депутатът от БНС и лидер на БЗНС – НС Анастасия Мозер. Тя бе категорична, че българските политици трябва да се научат да спазват правилата, да не вършат неща, които са в разрез с нормите. Мозер уточни, че очаква да чуе повече подробности по отношение на това предложение, но все пак, според нея, то е направено, защото в правилата на ЕНП е записано, че не можеш да бъдеш член на друга формация.
На въпрос дали изключването на СДС от ЕНП дава шанс на ГЕРБ за членство там, Анастасия Мозер обясни, че все още има време за това, тъй като, за да си член на ЕНП, трябва да имаш представителство в българския парламент. По думите на Мозер – не е достатъчна причина, че ГЕРБ имат един народен представител, който преди това е бил в друга парламентарна група – Лъчезар Иванов. “ГЕРБ искат да видят как ще се представят на изборите и от това зависи уважението на заявката за членство в ЕНП”, каза Мозер.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

ЕНП гони СДС (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди