изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:06 EEST
Нов портал събира и подрежда новини от 250 интернет източници    
НовиниНов портал, който индексира 250 български интернет източници и едновременно с това дава възможност на потребителите да четат само интересуващите ги новини, беше представен официално в четвъртък.

 Radar.bg е разработен с уникална за България технология, създадена специално за проекта. Основното предимство на портала е, че предлага бърз достъп до всички новини, които излизат на български език в мрежата, като освен това ги подрежда, категоризира и може да ги показва спрямо интересите на читателя. "Интернет потребителите ще могат да се възползват от качествено нова идеология за ползване на необятната информация в глобалната мрежа", обясни създателят на radar.bg Сокол Соколов.

Това се постига благодарение на иновационната технологията web 2.0, чрез която всеки потребител може да добавя собствени страници и да подрежда източниците на информация в зависимост от личните си предпочитания. "Radar.bg е сайт, който позволява сами да определите кои теми и новини са важни за вас. А благодарение на технологията на сайта, която отсява само собствените новини от източниците, няма опасност да прочетете една новина 10 пъти въпреки големия обем на генерирана информация", каза Ана Томова, мениджър на стартиращия проект.

Чрез специално обособената секция в radar.bg "Моята страница" всеки посетител на портала може да събира информация от произволни интернет сайтове. Не е необходимо сайтовете да отговарят на предварителни условия или да предлагат RSS файл за извличане на заглавията. Radar.bg ползва за източници и всички сайтове, до които достигат уебтърсачките. Така, вместо да прескачат от адрес на адрес, потребителите ще могат да проверят актуалната информация от всички свои любими сайтове само чрез влизане в radar.bg. Освен това отделните елементи в личната страница на всеки потребител на новия портал се променят и настройват лесно, а модулите могат да бъдат позиционирани и подредени. Читателят сам оформя представянето на дадена тема визуално със смяна на цвета или включване на изображения и подзаглавия към новините, промяна на броя на заглавията, които се извеждат на екрана и др. В radar.bg всеки може да създаде неограничен брой подстраници, включващи модули на различни теми, включително списък със задачите си за деня или любими радиостанции. Те се запазват автоматично на компютъра, на който са създадени.

"Това прави услугата значително по-универсална в сравнение с уебверсиите на RSS четци, като Google reader например, които се размножават напоследък", добавя Томова. По думите й Radar.bg е проект в развитие, в който на няколко етапа до края на 2007 г. ще бъдат добавяни още инструменти за персонализация на информацията.

Проектът е разработван 5 месеца от екип на медийна група "Икономедиа" (издател на "Дневник" - бел. ред.) и софтуерната фирма Etaligent. В последния месец бета-версията му е тествана от избрана група от около 300 потребители, чиято обратна връзка е използвана за подобряване на услугите и отстраняване на проблемите. След официалния старт radar.bg ще остане в бета-вариант още две седмици, за да бъде тестван от много по-широка група потребители и да бъдат добавени всички инструменти, планирани за първия етап.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Нов портал събира и подрежда новини от 250 интернет източници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди