изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:41 EEST
Кехайов: В момента враг № 1 на БСП са лекарите и медицинските специалисти    
НовиниБЛС иска незабавно да бъде оттеглен Законопроекта за промени в Закона са съсловните организации, внесени от депутати от Коалиция за България. Андрей Кехайов – председател на БЛС заяви, че в момента враг № 1 на БСП са лекарите и медицинските специалисти.

 В проектозакона за промени в закона за съсловните организации от БСП искат единствено лекарската професия да бъде отклонена от задължителната регулация, да има доброволно членуване в БЛС, а другите лекари да членуват в структури на МЗ – РЦЗ. Това е едностранен подход, който не засяга другите задължително регулирани 8 професии, между които юристи, архитекти и други, подчерта Кехайов.

Ако не се оттегли предложението на БСП, на 15 и 16 март във Варшава на среща на Асоциацията на европейските лекари на държавна работа, в която членуват 2 млн. души, БЛС ще докладва нарушаването на европейските практики. По този повод Кехайов напомни и решение на Конституционния съд 29 от 11.11.1998 г., в което се обуславя задължителното членство в БЛС и отговорността на съсловната организация за притежаването на Регистър на лекарите в България.

От БЛС заявиха, че са завели дело във ВАС срещу решението на УС на НЗОК от 02.02.2007 г., с което се задължават лекарите да сключват договори с Касата без съществуването на НРД за 2007 г. От своя страна проф. Станка Маркова – председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, съобщи, че всеки ден издават по 2-3 сертификата на медицински сестри, които отиват да работят в чужбина. И сега има криза, подчерта тя, но в близко бъдеще България ще остане без квалифицирани медицински сестри, което се отнася и за младите лекари. От двете организации са категорични, че ще продължат протестите, включително и със спиране н работа, съобразно позволеното от закона. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Кехайов: В момента враг № 1 на БСП са лекарите и медицинските специалисти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди