изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:32 EET
КАЧЕСТВО НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС И НОВИ УДОБСТВА ЗА СТУДЕНТИТЕ    
Интервюта Пред НДТ - доц. Славка Славова – директор на Колеж-Добрич, към Шуменския университет “Епископ Константин Преславски

  • Доц. Славова, тази вечер ръководството на колежа и координационния съвет на студентите организират пролетна вечер. Разкажете ни повече за това събитие.
  • Традиционно, всяка година през март ние организираме пролетна вечер. Това е едно хубаво събиране на преподаватели, служители, студенти на Колеж-Добрич, с много гости от Шуменския университет, от областта, от други университети. Целите са две. Първо, да не забравяме, че идва хубавата пролет и така да придобием по-весело настроение. Вторият момент е, че ние не сме забравили за нашия студент Десислав. Така че, пролетната вечер има задължителен благотворителен елемент – да съберем средства за поредната операция за неговото оздравяване. Особеното през тази година е, че изтегляме малко по-рано пролетната вечер, тъй като очакваме много скъпи за нас гости. Това е ръководството на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии, в лицето на неговия ректор проф. д.и.н. Стоян Денчев, заместник-ректора доц.д-р Севдалина Гълъбова, заместник-декана доц.д-р Драгомир Баргов и ръководителя на катедра “Библиотекознание” доц.д-р Донка Братомирова. Може би, тяхното идване е свързано с една отдавнашна наша мечта - завършилите колежани да продължават образованието си не само в специалности на ШУ, но и в такива на други университети. И в случая ние сме поласкани от това, че Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии в София – едно много реномирано висше училище, се съгласи нашите студенти, завършили “Библиотечно-информационни дейности”, да продължат в бакалавърска степен, а след това и в магистърска в специалност “Библиотекознание”.
  • Разговори в тази насока се водят и с ръководството на Великотърновския университет. Какво точно предвиждате в тази връзка?
  • Искам да отбележа, че само причини от обективен характер – служебна ангажираност, не позволи да ни дойдат гости и от Великотърновския университет. Наскоро с един от нашите зам.-директори, гл.ас. Николов, бяхме на среща с ректора на ВТУ проф. д.ф.н. Харалампиев, който много благосклонно се отзова на нашата покана - завършилите при нас студенти в специалностите “Публична администрация” и “Връзки с обществеността” да продължат в бакалавърска степен като студенти на ВТУ, тъй като Шуменският университет няма тези специалности в своя спектър. Между другото, същото се отнася и за специалност “Библиотекознание”. Ние имаме разрешението на ректорското ръководство и на академическия съвет на ШУ да потърсим подкрепата на други университети за съвместно обучение и по този начин да заздравим своите контакти – не само учебни, но и научни и културни, с тези университети. Може би, към края на март или началото на април, когато се върне от чужбина ректорът на ВТУ, техен екип ще дойде тук, за да договорим подробностите по обучението на нашите студенти. Аз предварително благодаря на двете ръководства, че се оказаха толкова благосклонни към младежите и девойките на Добрич, защото за тях не е без значение да се учат тук, на територията на своя град, в нашия колеж, който знаете, че има великолепна материална база.
  • Ръководството на Колеж-Добрич винаги се стреми към това да подобрява материалната база. Какви са последните придобивки в тази насока?
  • На мен ми се ще да се похваля за това, че много подобрихме сградата и базата на колежа. От една страна, имахме предписания от РИОКОЗ за подобряване на условията в компютърните зали, но единствено поради честото им ползване не можехме да намерим достатъчно подходящо време за техния ремонт. Сега те изглеждат великолепно. Имаме седем компютърни зали, като една от тях е с нови компютри с плазмени монитори. Според мен, най-радостната придобивка за студентите е безплатният Интернет. Мога да кажа, че ние сме единствената университетска структура в страната – говоря за държавните университети, която има студентско Интернет-кафе. В него има седем компютъра. Това означава, че ние разполагаме с приблизително 120 компютъра и това е едно много хубаво число за около 1500 студенти. Тоест, имаме европейски коефициент на задоволеност на студентите с компютри.
  • Каква е възможността колежът да дава бакалавърска степен?
  • В края на миналата седмица и началото на тази твърде много бе говорено за това. Това, може би, бе провокирано от стачката на студентите от медицинските колежи. В тази връзка Лютви Местан, ангажиран с комисията по образование към Народното събрание, заяви, че студентите чукат на отворена врата. Точно това негово изречение за мен беше много обнадеждаващо, защото той каза, че в НС е внесен проект за промени в закона за висшето образование, така че на студенти, които са завършили степента “Специалист”, да им се признае бакалавърска степен. Много хубавият елемент в този проект е, че - както самостоятелните колежи, така и тези в структурата на университети, се допуска да дават бакалавърско образование. За вторите е необходимо специалностите да са в професионални направления, които са акредитирани вече във висшето училище. Хубаво е, ако може това да бъде прието точно в този вид в НС. Защото всички специалности на Колеж-Добрич са в професионални направления, които вече са акредитирани или съвсем наскоро ще се акредитират. Така че, ние разполагаме с акредитирани професионални направления, както и с необходимия преподавателски потенциал. Следователно, няма никаква пречка ние да бъдем колеж, който дава бакалавърска степен. А ако това се случи, то ще обезсмисли нашето предходно намерение и подготовката на документи за филиал.
  • Бих Ви помолила накратко да коментирате изказването на образователния министър Даниел Вълчев, което той направи миналата седмица в Добрич. Според него, ще дойде времето, когато у нас университетите ще търсят студенти и дори прогнозира евентуално отпадане на кандидат-студентските изпити. Какво е Вашето мнение?
  • За онези, които са по-добре запознати с образователната система по света, това не е новина. Защото наистина това е така. Така е в съвременния свят и високо развитите страни. Аз мисля, че европейските държави в момента се опитват да прекроят и да доближат своето висше образование до това на САЩ, които са признат лидер и тяхното висше образование се котира като най-търсеното и има голям отлив на студенти от европейските страни към Щатите. Това не е случайно – то е прагматично, демократично и много отворено и в същото време там има изключително добри нормативни актове на отделните щати, които позволяват много високо качество на учебния процес. Аз се надявам, че това рано или късно ще настъпи и в България и, може би, точно това накрая ще доведе до намаляване броя на висшите училища. Сигурна съм, че ще има такива, които няма да бъдат търсени от студентите. Не само, защото няма да имат съответния рейтинг. Нека също да не забравяме, че в последните няколко седмици сме свидетели на едно много голямо откриване на европейските университет към българските студенти, с редица преференции за тях. И аз мисля, че една немалка част от нашите талантливи младежи и девойки ще имат великолепната възможност да се докоснат до европейското образование с големи традиции. Смятам, че и ние трябва да се гордеем с това, че в България има университети, които не залагат на комерсиални цели, а преди всичко на качество на учебния процес.
  • Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
 


Сходни връзки

КАЧЕСТВО НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС И НОВИ УДОБСТВА ЗА СТУДЕНТИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди