изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:25 EEST
Европейски депутати изпратиха отворено писмо до словашкия премиер в защита на медиците в Либия    
Европейски съюзСтрасбург. Европейският Съюз застава зад невинните български медици и палестинския доктор в Либия и срещу обвинението на словашкия министър-председател, съобщиха за Агенция “Фокус” от пресслужбата на Европейския парламент.
Яна Хебашкова, Гунар Хокмарк, Михаел Галер, Чарлз Танок, евродепутати от групата на ЕНП-ЕД

Чешки, немски, шведски и английски евродепутати от групата на ЕНП-ЕД съобщават днес за своето отворено писмо до словашкия премиер Фицо, в което го призовават да оттегли обвиненията си към българските медици в Либия и да се присъедини към официалната позиция на всички държави-членки на ЕС за тяхната невинност. По време на днешната им пресконференция в Страсбург те го обвиняват, че е обявил публично виновността на българите, за да прикрие своите търговски отношения с Кадафи.
Десните Евродепутати заклеймиха изказването на Фицо на 21-22 февруари 2007 г., по време на официално посещение в Либия, в което той нарича осъдените български сестри и палестинския доктор 'páchateľmi' - виновници. В своето писмо те напомнят за научните изследвания, доказали невинността на задържаните и за несправедливия процес, на който те са жертва от осем години.

Никой от българските евродепутати от социалистическата партия или от Атака не присъства на конференцията. Стефан Софиянски, Филип Димитров и Мартин Димитров, български евродепутати от ЕНП-ЕД благодариха на авторите на това писмо за солидарността им към българската кауза.

Хебашкова, Хокмарк, Галер и Танок призовават Фицо в качеството му на премиер да се присъедини към официалната позиция на ЕС за невинността на българските медицински сестри и за незабавното им освобождаване.

Агенция “Фокус” припомня:

На 23 февруари премиерът на Словакия Роберт Фицо беше подложен на критики от средствата за масова информация заради съобщения за негово изказване за петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт за умишленото заразяване с ХИВ на над 400 либийски деца. По време на визитата си в Либия Фицо е заявил, че шестимата медици са “автори на престъпно деяние”.
“Трябва да се говори за жертвите по същия начин, както говорим и за авторите на престъпното деяние”, е казал Фицо по време на срещата си с либийския си колега Багдади Али ал Махмуди.
Словашките власти заявиха, че премиерът никога не би нарекъл някого “престъпник” преди обявяването на присъда.
От своя страна Фицо посочи, че е разстроен от това, което е видял в медиите.
“Аз ви казвам, че ще внасяме велосипеди, а вие твърдите, че крадем автомобили. Повече няма да коментирам”, каза той по време на пресконференция в Братислава.
Същият днес в телефонен разговор с министър-председателя Сергей Станишев премиерът на Словакия Роберт Фицо изрази искрено съжаление за допуснатото неправилно тълкуване в словашките медии, по информация на либийската агенция ДЖАНА, на думите, които е използвал по повод задържаните в Либия български медицински сестри и палестинския лекар.. Роберт Фицо е уведомил премиера Сергей Станишев, че при посещението си в Либия е предал на либийския лидер Муамар Кадафи писмо от президента на Словакия по въпроса за задържаните български медици. По време на всички свои срещи в Триполи той е настоявал за бърз, справедлив процес и хуманно отношение към тях. Словашкият премиер е уверил българския си колега в искрената си съпричастност към каузата и е потвърдил, че страната му ще спази ангажимента си по отношение лечението на заразените със СПИН либийски деца.
Премиерът на Словакия е обяснил още, че недоразумението е станало заради нееднозначността на използваната от него дума в словашкия език. Като дългогодишен адвокат по наказателни дела за мен презумпцията за невинност е основен принцип, е подчертал Роберт Фицо пред Сергей Станишев.
 


Сходни връзки

Европейски депутати изпратиха отворено писмо до словашкия премиер в защита на медиците в Либия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.74 секунди