изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:49 EEST
В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ЗАПОЧНА РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА АУПТ    
НовиниНа територията на Община Генерал Тошево се реализира проект по програмата “Активни услуги на пазара на труда” (АУПТ). За целта беше сключен договор за предоставяне на услуги, подпомагащи планирането на местното икономическо развитие между Агенцията по заетостта и сдружение “Асоциация за развитие на Генерал Тошево”. Проектът е подкрепен от Общинска администрация.

Първият етап на проекта вече е приключен. От предоставените от Георги Стефанов данни става ясно, че генералтошевската община обхваща 41 населени места, като 7 от тях са с под 100 души, а други 3 с под 50 души, което ясно очертава съществуващата демографска криза. Тенденцията от последните 10 години е намаляване на населението в абсолютен брой, което е в резултат на ниската раждаемост, отрицателния естествен прираст, миграционни и емиграционни процеси. Много са жителите, които са с постоянен адрес на територията на общината, но и с настоящ адрес в чужбина. От населението 15,91% е под 18 години, а 53,35% е в трудоспособна възраст, което предполага в бъдеще да се задълбочи демографската криза и значително да влоши състоянието на работната сила. В момента най-голям е броят на заетите в бюджетната сфера – 28,91%. Следват селското и горското стопанство с 20,70%, преработвателната индустрия - с 14,35% и т. н.

Основните приоритети при развитието на работната сила в общината би трябвало да бъдат: предприемане на съответните мерки за увеличаване на раждаемостта, създаване на образователна стратегия за развитие на средното образование, засилване ролята на активните мерки за насърчаване на заетостта, подпомагане интегрирането и участието в социално-икономическото развитие на общината на групи в затруднено положение, групи в социална изолация и малцинствени групи.

От проведените срещи и разговори с представители на бизнеса, неправителствения сектор и земеделски производители на територията на общината става ясно, че броят на заетите в частния сектор се увеличава, както и броят на заетите в селското стопанство. Микро- и малките предприятия са предимно в сферата на услугите и тяхната роля в реалния икономически живот постепенно нараства. Процесите на преструктуриране на икономиката, съпроводени с масови съкращения, затихнаха. Паралелно с това се забелязва овладяване и увеличаване на заетостта в отделни отрасли и дейности, което е свързано с икономическата активност и успешно прилагане на програми, насърчаващи наемането на работна сила. Увеличава се делът на заетите в частния сектор а тези в обществения намаляват. Според статистиката броят на фирмите в общината е 1500, от които 1300 са с регистрация в общината, 190 са фирмите с патент, 54 са държавни, 2 са общински, а други 1434 са частни.

Приоритетните насоки на АУПТ за развитието на предприемаческата активност на територията на общината са свързани със създаването на устойчиво селско и горско стопанство и индустрия, като се повиши тяхната конкурентноспособност, подобряването на условията за развитие на местната икономика, провеждането на активна кампания за привличане вниманието на външни инвеститори, повишаване на предприемаческата активност сред представителите на бизнеса и т. н. В момента се извършва проучване на удовлетвореността от услугата, след което ще се набележат допълнителни мерки за реализиране на програмата, каза в заключение г-н Стефанов.

 


Сходни връзки

В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ЗАПОЧНА РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА АУПТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди