изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:57 EEST
БАЛАНСИРАН БЮДЖЕТ ГАРАНТИРА СТАБИЛНО РАЗВИТИЕ НА БАЛЧИК    
ОбществоС 4,2% по-висок бюджет спрямо 2006 г. прие Сбщинският съвет на Балчик на извънредно заседание миналата седмица. Близо 14 млн. и 600 хил. лв. е общата му рамка. Това е първият европейски и последен за този мандат бюджет, коментира кметът Красимир Михайлов

. Очакваните собствени приходи са 53%. Значителен ръст с около 1 милион бележат средствата за капиталови разходи – общо 3 189 110 лв. По думите на кмета те са най-силната част от бюджета. Предвидена са пари за помощни планове към подробните утройствени планове за местностите “Поляните” в Кранево, “Двете чешми” и “Сухите лозя” в Балчик, както и за селата в Батовската долина. Бюджетът е балансиран и гарантира обществените дейности, добави и зам.-кметът по финансите Стефан Бошнаков. Той заяви, че занапред ще се търси публично-частното партньорство, като за реализирането на инфраструктурни проекти ще се използват средства от еврофондовете. За целта предстои да бъдат увеличени административните кадри, разработващи проекти по европейските програми.

При обсъждането съветници коментираха да не се разчита само на публично-частно партньорство или европрограми, а общината да потърси начин за собствено финансиране, чрез резерви от бюджета, дори и заеми, за да се реализират конкретни инфраструктурни обекти. В тази връзка бе обсъден въпросът за ниската курортна такса и същевременното поскъпване на хотелиерските услуги. Бяха направени коментари, че рамката на съседната община Каварна е значително повече от тази на Балчик, докато преди години е била по-малка. Сред забележките от кметове по села и общински съветници бяха, че липсва целесъобразност в бюджета и бе изразено мнение, че възможностите на общината са по-големи от финансова гледна точка.

От постъпилите бюджетни средства приоритетно ще се плащат заплатите и осигурителните вноски, издръжката на образователни, социални и здравни заведения. На трето място са капиталовите разходи, следват дейностите по Програмата за развитие на туризма, поддържане на инфраструктурата и други.

За образованието са предвидени близо 4 млн. лв., в здравеопазването парите са повече с около 200 000 лева и са близо милион. За благоустрояване, жилищно строителство и опазване на околната среда средствата са около 4 млн. лв. За държавните служби средствата са близо 2,5 млн. лв.

На обсъждането на бюджета бяха направени някои корекции по предложение на съветници. От 6000 лв. на 8000 лв. бе увеличен бюджетът на ФК “Балик” , на ФК “Оброчище” - от 40 000 на 50 000 лв. С 5 000 лв. се увеличават парите за Деня на Балчик - 24 май, които стават общо 20 000 лв. Още 10 000 лв. към предвидените 13 000 лв. се добавят за Дните на морето през август. Парите за мюсюлмански и християнски празници също бяха увеличени с по 1000 лева.

Общинският съвет одобри целева субсидия от 600 000 лева за извършване на медицински дейности в болницата и 200 000 лв. за изграждане на Отделение за анестезия и интензивно лечение и за купуване на компютърна ултразвукова система за диагностика и оценка на риска от остеопороза.

Бе утвърден резерв от 200 000 лв. за неотложни и непредвидени разходи. Общинските съветници утвърдиха да се ползва безлихвен заем до 300 000 лв. от централния бюджет за извършване на капиталови разходи за съфинансиране на одобрени проекти.

Бяха одобрени и за тази година социални привилегии за пътуващите пенсионери и хора с увреждания с трайна неработоспособност над 50%. Пенсионерите ще ползват в градския транспорт 70% намаление, а жените над 65 години и мъжете над 70 години, както и инвалидите, ще пътуват с 90% намаление. Учениците от семейства в неравностойно социално положение ще ползват безплатни ученически карти. Взе се още решение до разкриването на социална трапезария да се дава по един хляб дневно на социално слаби граждани.

Боряна БОЖИДАРОВА

 

 


Сходни връзки

БАЛАНСИРАН БЮДЖЕТ ГАРАНТИРА СТАБИЛНО РАЗВИТИЕ НА БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди