изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:58 EEST
Задържан е собственикът на arenabg.com    
Ред и сигурност

Задържан е собственикът на arenabg.com, това съобщи заместник-директорът на Столична следствена служба Светослав Василев.



Спрени са торент-тракерите на data.bg, bol.bg, zamunda.net. По думите на Василев собствениците на data.bg и bol.bg сами са взели решение да спрат торент-тракерите. Предстоят действия за спирането на arenabg.com, предава агенция Фокус.

По думите на Явор Колев - началник сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП, през изминалата седмица са претърсени 14 адреса, от които е иззета компютърна и записващата техника.

Срещу собственика на arenabg.com са повдигнати три обвинения. Задържан е за 72 часа.

Всички собственици на сайтове, които на 18 декември миналата година сами са подписали протоколи за това, че ще закрият торент-секциите си, и все още не са го направили, ще бъдат задържани от полицията, обеща Явор Колев от Службата за борба с организираната престъпност.

Следващата седмица, по неговите думи, ще има "нови" събития и ще бъдат предупредени всички доставчици на интернет. Където има сървъри, сами да ги спрат и да свалят от тях пиратското съдържание, добави той.

От Столичното следствие признават, че над 90 на сто от трафика на Интернет България е свързан с обмяна на файлове и най-често домашните потребители избират квартални доставчици, за да гледат филми безплатно.

По заповед на МВР от четвъртък БТК е ограничила достъпа на своите интернет потребители до торент-тракера arenabg.com

Това съобщи заместник-директорът на Столична следствена служба, предава агенция Фокус.

Нареждането за ограничаване на достъпа от страна на БТК е във връзка с водено дело срещу сайта заради нарушаване на авторските права, след акцията на службите от пролетта на миналата година, когато бяха извършени редица арести.

От други интернет доставчици обаче достъпът до сайта продължава да е нормален, предава Mediapool.

Аrenabg.com в момента е най-големият действащ и сред малкото останали сайтове, чрез които потребителите споделят безплатно файлове с музика, филми, компютърни игри и софтуер, които са защитени от законодателството за интелектуалната собственост.

Преди няколко дни службите извършиха мащабна акция и срещу торент-тракера zamunda.net на компанията "Линкос".

Бе спрян достъпът до секцията за теглене на интелектуална собственост.

По този повод на челната страница на arenabg.com бе публикувано отворено писмо от "Линкос" до главния прокурор Борис Велчев.

В него се иска спешната намеса на главния прокурор "за прекратяване на извършването на престъпление по служба от служители на ГДБОП и Столична Следствена Служба".

От "Линкос" твърдят в писмото, че сайтът е продаден на сирийски гражданин на име Мохамед Али Хасан и е преместен в Холандия, те вече нямат нищо общо с тракера, а акцията срещу сайта е проведена след сделката.

Опитът да се ограничат български торент тракери ще доведе до пренасочване към международни. Това заяви Тихомир Безлов, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията по повод задържането на собственика на arenabg.com.

Според Безлов спирането на тракерите е много сложно, защото освен българските два-три тракери, по света има десетки хиляди. Той прогнозира, че в близко бъдеще арабските страни и Русия, изхождайки от антиамериканските си нагласи няма да ограничават такива тракери, предава агенция "Фокус".

Според Безлов има риск черният пазар, който съществуваше преди няколко години (като този на площад "Славейков") и се контролираше от организираната престъпност, отново да се развие.

http://bulgaria.actualno.com

 


Сходни връзки

Задържан е собственикът на arenabg.com | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди