изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:37 EEST
ТЕДИ МОСКОВ ЩЕ СНИМА ИГРАЛЕН ФИЛМ ЗА ПРЕВОДАЧКАТА ОТ “ОДЕОН”    
Интервюта

Община Каварна отново спонсорира лентата на известния режисьор

Теди Москов ще снима игрален  филм за преводачката от филмотечното кино "Одеон" Нели Червенушева. Режисьорът съобщи това в Каварна седмица след премиерата на документалния му филм  "Преводачката на черно-бели филми" /"Жената от дъното на салона"/ в рамките на допълнителната програма на 11-ия Международен "София филм фест".



   Филмът, за който “Факел” вече писа, е създаден и с финансовата подкрепа на Община Каварна, затова известният режисьор донесе копие от него. Той ще бъде излъчен по кабелната телевизия в града веднага след като бъде показан по БНТ. Кметът на Каварна Цонко Цонев е категоричен, че щом общината е финансирала документалния филм на Теди Москов, ще направи следващата стъпка и ще подпомогне и игралния филм на режисьора. Градоначалникът счита, че идеята му е добра и си заслужава да бъде развита.
- Представете накратко документалния разказ за преводачката на италиански филми, г-н Москов.
- Филмът показва трагично закъснялата първа любовна среща на Нели с Италия. Вече 78-годишна, тя е по местата, които е виждала само от филмите. Тя е най-сетне при "своите принцове" Еторе Скола и Марио Моничели. С нежна и безпощадна сантименталност 56-минутният киноразказ разкрива това окъсняло сбъдване на човешките мечти.
    Любителите на киното познават само гласа на Нели 
Червенушева. Почти половин век тя превежда великото италианско кино от дъното на залата във филмотечното кино "Одеон". Кабинката е 1,30 на 1,50 метра. И в това мизерно пространство се е вместила "цялата нейна Италия", а Нели никога не беше стъпвала там. 
-          Какъв ще е игралният филм за Нели Червенушена?
-          Филмът ще проследи три, много важни епохи за България:  националсоциалистическа, социалистическа и постсоциалистическа. Епохите са три, защото героинята е учила в Италианския лицей до 9 септември 1944 година.  Завършила Италианска филология след 9 септември и е била натикана, като риба в аквариум, в морето, в което не е могла да стъпи, а само го е наблюдавала от кабината за преводачи в кино “Одеон”. С един микрофон в ръка тя е превеждала великото италианско кино 40 години без да може да влезе в екрана на своята любима Италия.
-          С кого ще реализирате идеята за художествения филм?
-          Аз съм режисьор и съсценарист заедно с оператора Христо Димитров – Хиндо. Той е и автор на идеята за правене на филма, аз възнамерявах само да я заведа Червенушева в Италия, а не да правя филм за нея.
-          На какъв етап от подготовката на филма сте?
-          Нищо не е готово още. Сега аз имам много тежка театрална година. Работя “Одисей”, в Армщад- Германия, след което евентуално - в Хамбург и след това ще се хвана с киното. Предстои дълга и задълбочена работа със сценарист, който познава страшно добре историята и може би ще се обърна към Светослав Овчаров.
-          А имате ли вече виждане кои актриси ще се превъплатят в ролята на преводачката?
-          Ами, в определена възраст – Мая Новоселска. Като дете – не знам, ще търсим подходящо момиче. 
Нели Червенушева много трогателно разказа на Еторе Скола как нейната ръчичка се озовала в ръката на баща й и той я завел в най-евтиното училище, които могли да си позволят – Италианското. Без да знаят, че то после ще бъде тълкувано като фашистко училище от комунистите. Но те не знаят, че нейните професори по италиански език за загинали в антифашистката борба в Италия.
Разговарял:
Димитър АПОСТОЛОВ
 


Сходни връзки

ТЕДИ МОСКОВ ЩЕ СНИМА ИГРАЛЕН ФИЛМ ЗА ПРЕВОДАЧКАТА ОТ “ОДЕОН” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди