изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:05 EEST
Китай планира конкурент на "Ербъс" и "Боинг"    
КитайКитай хвърля ръкавица на двата най-големи самолетостроителя - американския "Боинг" (Boeing) и европейския "Ербъс" (Airbus), с плановете си да започне собствено производство на пътнически лайнери, писа в. "Файненшъл таймс", като се позова на официални източници.

Късно в неделя китайското правителство съобщи на своята интернет страница, че е взело "важно стратегическо решение" за стъпване на глобалния пазар на големи самолети. По данни на официалното издание "Чайна дейли" Пекин възнамерява да строи машини с по 150 места. Страната вече разполагала с необходимите технически и материални възможности, за да стартира собствена самолетостроителна програма, изтъква вестникът.

Китай е един от най-големите целеви пазари за "Боинг" и "Ербъс". Според анализите на европейския концерн страната е на второ място в света (след САЩ) по броя и стойността на самолетите, от които ще се нуждае до 2025 г. - 2929 машини за дълги разстояния, които струват 349 млрд. долара, обяснява "Файненшъл таймс". "Боинг" и "Ербъс" на практика си поделят глобалните поръчки за джетове с над 100 места. Двата гиганта очакват обемът на пазара да достигне близо 2.6 трилиона долара в следващите 20 години, или около 23 000 нови самолета, без да се броят машините за къси дестинации с под 100 пътници.

Десетилетия ще са нужни на Китай да изгради цялата производствена структура, съпоставима с тази на "Боинг" и "Ербъс", но въпреки това в американските и европейските браншови среди предизвикателството на Пекин се приема сериозно. Стивън Удвар-Хази, президент на лизинговата компания "Интернешънъл лийз файненс корпорейшън" (ILFC), заяви миналата седмица, че Китай и Русия могат да развият до 15 години програма за лайнери, подобни на "Боинг 737" и "Ербъс А320". На европейския авиостроител му отне близо 40 години, за да постигне пълен набор от пътнически джетове. Китай никога не е крил амбициите си да се нареди сред водачите в отрасъла. През 2009 г. трябва да са готови първите бройки от регионалния джет - ARJ21. Миналия октомври "Ербъс" също сключи споразумение за строежа на завод за сглобяване в Тянцзин, Източен Китай. Дневник



Мегасамолетът на "Ербъс" А380 в понеделник се отправи на първото си пътуване към САЩ, съобщи "Шпигел". Две машини излетяха от Франкфурт и Тулуза с около 4 часа разлика, за да могат да кацнат едновременно в Лос Анджелис и Ню Йорк. С полетите "Ербъс" и две авиокомпании - германската "Луфтханза" (Lufthansa) и австралийската "Кантас" (Qantas), тестват трансатлантическата дестинация при пълно натоварване с пътници. На борда на двата А380 бяха поканени по около 500 души, служители на авиолиниите, както и избрани гости. По данни на "Ербъс" от първия си полет преди две години досега суперджъмбото е кацал на 40 летища по света.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Китай планира конкурент на "Ербъс" и "Боинг" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди