изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:09 EET
Две трагедии разтърсиха Русия    
По света

Докато жертвите на вчерашния взрив в мина в Русия достигнаха 105-ма души, втора трагедия потресе страната. При пожар в старчески дом в нощта срещу вторник, загинаха 62 души, а 34 бяха ранени. Мнозинството са възрастни хора. Президентският пълномощник по правата на човека Владимир Лукин призова в Русия да бъде обявен национален траур.



Деветдесет и седемте обитатели на старческия дом в селце в Краснодарския край спели, когато лумнала огнената стихия. Пламъците бушували само на първия етаж, но дори хората на втория загивали – задушавайки се от отровен дим.

"Основната ни задача сега е да се окаже необходимата медицинска помощ на оцелелите", каза Мурат Ахеджак, заместник-губернатор на Краснодарския край.

Още не е ясна точната причина за пожара. До големия брой жертви обаче се е стигнало заради бавната реакция на персонала. Пазачът позвънил в пожарната едва при третото сигнализиране на аварийната система. Санитарите не намерили ключа за евакуационния изход. А огнеборците пътували час до селцето, защото най-близката пожарна била на 50 километра.

Заради трагедията в Краснодарския край бе обявен еднодневен траур. В траур по загиналите в мината потъна и Кемеровска област. Сред жертвите на експлозията на метан се оказа и почти цялото ръководство на мината, както и един чужденец. Секунди преди експлозията те са тествали нова система за сигурност под земята.

"20 души от загиналите при експлозията са от администрацията – главният инженер, заместник-директор, главният механик. Има и един гражданин на Великобритания", поясни Аман Тулеев, губернатор на Кемеровска област.

В Москва Владимир Путин не даде сигнал, че в Русия ще бъде обявен национален траур, независимо от призивите. Вместо това президентът нареди правителството да разследва трагичните инциденти и почете с минута мълчание паметта на загиналите.

http://news.bnt.bg

 


Сходни връзки

Две трагедии разтърсиха Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди