изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-04 @ 11:41 EET
БЛИЗО 3000 БОЛНИЧНИ СА ИЗПЛАТЕНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА    
Интервюта В интервю за НДТ - Пламен Петров, който оглавява Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Добрич

 

 

 

-          Г-н Петров, има ли забавяне на изплащането на обезщетенията при временна нетрудоспособност?

 

-          Според Наредбата за изчисляване и изплащане на обезщетенията и помощите от Държавното обществено осигуряване, такова забавяне от страна на териториалните поделения на НОИ няма. Защото и в Наредбата е казано, че срокът за изплащането на обезщетенията и помощите е едномесечен срок - от представяне на цялостната документация в съответното териториално поделение. Но ние, разбира се, дори се стремим и по-рано от този срок да изплащаме – особено продължителните болнични. Но за целта е нужно всичко да е в ред с документацията - болничните да са коректно попълнени и издадени от медицинските органи, както и работодателят да си е свършил коректно ангажиментите и задълженията, тоест редовно да е подавал данни в персоналния регистър. И то не само защото изчисляването на болничните се извършва на база 6-месечния осигурителен доход на лицата преди момента на заболяването. Този доход се взима от персоналния регистър, така че, проблем няма, ако работодателят е бил коректен и е подавал ежемесечно информация и тя е вярна. Освен това задължително трябва да е подадена информация за месеца, през който лицето е заболяло. Ако всичко това е налице, то тогава от наша страна забавяне няма. Защото обработката и изчисляването е автоматично. Има ли ги всички данни, няма никакъв проблем.

 

-          Какво сочат данните за изплатените от началото на годината болнични?

 

-          Към момента ние сме изплатили 2980 броя болнични за 189 530 лева. Статистиката е за цялата област и е от началото на годината.

 

-          Кои са най-често допусканите пропуски, заради които се налага връщането на болничните листи и респективно се получава забавяне на плащането?

 

-          Грешките са най-различни. От една страна се допускат пропуски от медицинските органи – тези, които издават самите болнични. Непременно трябва да се имат предвид случаите, когато е налице промяна в имената. При нас водеща е информацията, която е в служба ГРАО. Най-чести са случаите, когато има промяна в семейния статус на жената и се променя фамилията, а това, например, не е отразено в болничния или в молба-декларацията. Важно е обаче точно това - да няма разминаване в имената. Също така, работодателите трябва да внимават и вярно да попълват на гърба на бланката на болничния лист информацията, която е тяхно задължение. Има и случаи, в които липсва дата на издаване на болничния лист или пък разминаване в срока на временната нетрудоспособност. Другият проблем, който често възниква, е това, че работодателите закъсняват и късно представят болничните и молби-декларациите. А така също липсата на информация в персоналния регистър, некоректно подадената информация от работодателите и т.н. А това всъщност е базата, върху която ние изчисляваме и изплащаме болничните.

 

-          Освен болничния лист, какви други документи е длъжно лицето да предаде на своя работодател?

 

-          Това са различни документи, според вида на болничния лист. Примерно, ако става дума за битова злополука, трябва да се приложи анкетен лист, ако е за гледане на болно дете или друг член от семейството – молба-декларация, която е в свободен текст, и т.н. Знаете, че от януари се удължи срокът на обезщетенията за бременност и раждане от 135 на 315 дни. За разликата не се издава болничен лист, а лицето трябва да попълни една молба-декларация по образец. Паричните обезщетения за отглеждане на малко дете до 2 г. – т.нар. майчинство, също се отпускат въз основа на молба-декларация по образец.

 

-          Откъде се получават тези молби-декларации?

 

-          Получават се при нас – в сектор “Парични обезщетения за временна нетрудоспособност”, и са безплатни. Важно е да се отбележи, че бланките могат да се размножават, не се иска да е оригинал, може да бъде и копие.

 

-          Според промените, обезщетението се изплаща по банкова сметка на лицето. Какъв документ се иска за това?

 

-          Да, териториалното поделение вече превежда обезщетенията и помощите директно на лицата по разкрита сметка. Те трябва да имат такава и да подадат декларация, в която да упоменат данните, а към нея да е приложено копие от документа, който им е издаден от съответната банка при разкриване на сметката. Оттук-нататък всички тези документи работодателят има задължение да представи в ТП на НОИ с придружително писмо по образец и опис, в който са посочени документите. На хартиен носител могат да бъдат представени до пет болнични и/или молби-декларации. Ако броят надвишава пет, работодателите имат задължение да ги представят на магнитен носител. Програмният продукт, който е лицензиран, го даваме безплатно, а може да се изтегли и от сайта на НОИ.

 

-          Към кого могат да се обърнат гражданите, ако им е нужна конкретна информация във връзка с обезщетенията при временна нетрудоспособност?

 

-          Информация се получава на всички гишета, които работят по изчисляването и изплащането на паричните обезщетения. Телефоните за контакти и информация са 65 10 55 и 65 10 35. За да не бъдем обаче ние атакувани от страна на Закона за личните данни, информацията, която могат да подават нашите служители е, например, само защо не е изплатен даден болничен. Не можем обаче да казваме суми.

-          Как стои въпросът с лицата в заварено положение?

 

-          Важно е да се знае, че паричните обезщетения на лицата, заварени в отпуск за временна нетрудоспособност, за бременност и раждане, за отглеждане на малко дете към 1 януари, както и неизплатените болнични листи, които се отнасят за период преди тази дата, изплащането продължава по стария ред – тоест чрез работодателите. Те ще трябва да теглят от нас парите и съответно да ги изплащат на своите работници и служители.

 

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

БЛИЗО 3000 БОЛНИЧНИ СА ИЗПЛАТЕНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди