изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:47 EEST
БУНТ В КРУШАРИ СРЕЩУ КМЕТА И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОбС    
Общество

Днес ние сме свидетели единствено на некомпетентно и безотговорно, граничещо с цинизъм управление, пише в декларация на земеделски производители от общината

Гражданско неподчинение обявяват от днес около 30 земеделски производители в община Крушари. С действията си те настояват кметът Злати Киров и председателят на Общинския съвет Зекерие Алиш да подадат оставки. Според земеделските производители управляващите на всички нива са довели днес община Крушари до състояние, което "е по-зле от Сърбия след  бомбардировките - пътищата между селата са разбити до степен на неразпознаваемост - трудно е да се нарекат „пътища", съборени къщи, сметища навсякъде".



 

Това пише в декларация до председателя на ОбС, кмета и общинските съветници на Крушари, както и до президента, Народното събрание, Министерски съвет и Националното сдружение на общините в Република България. В документа се казва, че програмите за временна заетост се изпълняват старателно само в частта усвояване на средствата и че прави впечатление, че тяхната основна задача е гарантиране на гласове за следващите избори.

"Нашите бащи и деди са градили община Крушари и с мисълта, че това ще бъде мястото, където ще растат и живеят техните деца и внуци. А днес ние сме свидетели единствено на некомпетентно и безотговорно, граничещо с цинизъм управление", категорични са земеделските производители. Те разказват, че през октомври м.г.  35 агробизнесмени, обработващи около 140 000 дка земеделска земя в Крушари, са създали сдружение на земеделските производители, една от основните задачи на което е да съдейства на общинското ръководство за подобряване на живота в общината. Със средства на членове на сдружението се спонсорират ремонт на полицейския участък в общината, различни мероприятия на читалищата и самодейните състави, мероприятия на училищата, футболният клуб, различни мероприятия на общинското ръководство, Домът за деца и юноши с умствена изостаналост и др., заявяват производителите. И допълват, че техен е основният принос за ремонта на пътя Добрич-Крушари, който е постигнат чрез протестни действия.

В декларацията се разказва, че сдружението е внесло в ОбС предложение за изграждане на малка инициативна група по програма "Лидер" съгласно Националната програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. и за участие по различни проекти на същата, свързани с рехабилитация на пътища, еко- и селски туризъм. Внесено било и предложение за учредяване на съвместно акционерно дружество с община Крушари - с цел строителство и експлоатация на хотелски комплекс, намиращ се в местността "Иканталъка" в община Каварна. "Всички тези предложения, които щяха да донесат разкриване на десетки работни места и стотици хиляди лева за общината, бяха отхвърлени без мотиви и обяснения" - обясняват производителите. И допълват, че въпреки многократните срещи и разговори по различните европейски програми кметският екип и ОбС не желаят да работят с бизнеса в община Крушари. "Буди недоумение безотговорността и безразличието на  кметския екип и по голяма част от общинските съветници - пише в декларацията. - Те са избрани от жителите на община Крушари и носят отговорност за действията си пред тях. За това изявления, като „остават 6 месеца до края на мандата ми и за това не мога да взема решение" е чист  цинизъм. А защо получават заплати? Не може да се вземат пари от населението и бизнеса под формата на месни данъци и такси и да се получават от общинските съветници само и единствено за несвършена работа. Това е нетърпимо".

Производителите заявяват, че са свързали бизнеса си с тази община, имат изградени стопанства и се опитват да оцеляват и че няма да позволят общината да продължи да се управлява некомпетентно. Агробизнесмените заявяват: "който не желае да работи  за интересите на Общината, да си върне заплатите и да си подаде оставката".

         В документа те декларират:

         1. Обявяваме гражданско неподчинение, считано от 22 март 2007 г. от 8.00 часа до подаване на оставките на кмета и председателя на Общинския съвет, с. Крушари.

         2. Искаме изграждане на МИГ /местна инициативна група/ съгласно Ос 4 "Лидер" на Националната програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.     

         3. Всеки общински съветник да представи отчет за свършената си работа, спазвайки положената клетва съгласно чл.32, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация  -  "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от общината и да работя за тяхното благоденствие".

         4. Спираме предоставяне на средства на всички структури и мероприятия в общината до момента на удовлетворяване на нашите искания.

         Декларацията е приета на 20 март.

От достоверни източници НДТ научи, че "чашата е преляла" заради несъгласието на ОбС общината да създаде заедно със земеделските производители акционерно дружество, което да изгради и стопанисва хотелски комплекс на "Иканталъка". Там общината имала около три декара земя. Земеделците направили акционерно дружество "Агрогруп 2007" и предложили то, съвместно с общината, да изгради дружество, като в него тя влезе с апортна вноска земята и в размер на 30 процента. Междувременно се появил инвеститор, софийска фирма. За да бъдат максимално защитени интересите на общината, работна група на агробизнесмените и комисия на ОбС направили второ договаряне, на което било решено апортната вноска да се вдигне на 45 процента. При второто договаряне софийската фирма не се явила. На последното заседание на ОбС на 20 март е предложено да се гласува решение за създаване на акционерно дружество между общината и производителите. То не било прието, тъй като със "за" са гласували трима съветници, а останалите са се въздържали. НДТ

 


Сходни връзки

БУНТ В КРУШАРИ СРЕЩУ КМЕТА И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОбС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди