изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:08 EET
Правителството продава морския ни флот на скандално ниска цена    
НовиниТройната коалиция е готова да продаде 10 пъти по-евтино от себестойността му Български морски флот (БМФ). Капиталът на дружеството е оценен на eдва 109 милиона лева, а в същото време активите му са на стойност над 1 милиард лева. Цената за приватизацията на дружеството все още не е окончателно обявена, но оценката на капитала е показателна за намеренията на управляващите да продадат българските кораби на нереално ниска цена.


На първата фаза ще се продадат 70% от БМФ, което означа, че държавата ще получи едва 76,3 млн. лв. Продажбата на останалите 30% от капитала на дружеството ще се извърши след 5 години. Така дори и нереално малките 109 млн. лв. за БМФ ще бъдат окончателно получени едва след 5 години. Приватизационният договор трябва задължително да гарантира продажбата на остатъчния дял от 30 процента, който да бъде предложен на борсата. Освен това той би трябвало да създаде икономически стимули за инвеститора да развива морския ни флот.
Купувачът обаче не се задължава да изкупува остатъчния пакет, който държавата ще има право да предложи за продажба, съгласно Закона за приватизация. В случай че инвеститорът поиска този пакет от 30%, той ще може да плати за 10 процента от тях с непарични платежни средства.
Продажбата на БМФ стана възможна след като в началото на месеца с гласовете на тройната коалиция Народното събрание прие стратегията за приватизацията на морския флот във Варна. Необходимостта от бърза продажба транспортният министър Петър Мутафчиев оправда с лошото финансово състояние на дружеството. До това трагично финансово и материално състояние на БМФ обаче се стигна поради неадекватното управление на дружеството от Мутафчиев и неговия предшественик Николай Василев. Стратегията предвижда БМФ да се продава чрез публично оповестен конкурс на два етапа. Този метод по мнението на шефа на Агенцията за Приватизация Тодор Николов е най-подходящият. Той призна, че фирмите - чартьори, които наемат кораби за превоз на товари, ще имат преимущество като потенциални купувачи на БМФ, заради нуждите на дружеството. Това условие на зададения профил на потенциалния кандидат-купувач предизвика критики от страна на  Българската асоциация на корабопритежателите (БАК) и синдикатите.
Според Марин Петров, председател на БАК и бивш директор на морското параходство, тайм-чартърите (отдаването на кораб под наем за определен период от време) не е типичният договор за наемане на корабите при генералните товари (основните видове товари без наливните и опасните). Не е ясно защо работната група, която е определила принципите за раздържавяване на БМФ, дава преимущество на потенциалните кандидати, които покажат договори именно за тайм-чартъри, коментира Петров.
Компанията - чартьор ще трябва да намери финансиране за новите плавателни средства и съответно да има възможност да осигури товари за тях. В стратегията за приватизация на морското параходство е записано, че кандидатът трябва да е наемал кораби за насипни или генерални товари през последните три години и да представи писмо от банка, която да е готова да кредитира строителството на плавателните съдове. Изискванията към банката са до момента на подаване на офертите тя да е финансирала закупуване, строеж или ремонт на кораби за не по-малко от 3 млрд. евро. Така записаните условия дават значителни предимства на гръцките фирми, които са наши конкуренти, коментираха експерти.
Като основни мотиви за приватизация на БМФ експертите от Министерството на транспорта посочиха нуждата от повишаване на конкурентоспособността и потенциала на дружеството да увеличи значението си за региона. Според тях това е свързано с влагането на значителни инвестиции за подобряване на дълготрайните активи, ефективно управление на дружеството и с привличане на надеждни товародатели. Никой обаче не обяснява, защо години наред милионите долари печалба от БМФ, които бяха внасяни в държавата, не се използваха за модернизация на дружеството.
Според проекта за приватизация бъдещият инвеститор е задължен да запази основната дейност на дружеството за твърде кратък срок - едва 10 години от датата на придобиване на акциите. За още по-кратък срок от 5 години новият собственик ще е задължен да запази структурата и разпределението на капитала в морския флот.
В момента БМФ разполага 4400 души. Според Мутафчиев Българският морски флот формира цял отрасъл в нашата  икономика и е основна част от поминъка на Варна и региона. Въпреки това в стратегията за приватизацията на дружеството никъде не са дадени ясни гаранции за запазването на работните места. Едни масови съкращения при тази продажба могат да доведат и до много тежки социални последици, защото 4-те хиляди работници в БМФ и техните семейства представляват близо 10% от населението на Варна.  http://www.vestnikataka.com
 


Сходни връзки

Правителството продава морския ни флот на скандално ниска цена | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Правителството продава морския ни флот на скандално ниска цена
Автор: Anonymous да 2007-03-22 @ 15:31 EET

Айде стига бе, че те само корабите им на вода са 110 , а на скраб от един кораб се взема около един милион

 

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди