изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-25 @ 22:37 EEST
25 МАРТ - БЛАГОВЕЦ, БЛАГОВЕЩЕНИЕ    
Общество

Православната църква отбелязва Благата вест.  Според църковния календар, на този ден Дева Мария получава от ангел вестител благата вест, че ще роди син Божи. Оттам идва и името на празника - Благовещене, Благовец. На Благовещение имен ден празнуват всички, които носят името Блага, Благовест, Благовеста, Благой.


 Според народните представи, на Благовец идват прелетните птици и самодивите. Тогава излизат и змиите, мечките се събуждат от сън, а кукувицата кука за първи път. На този ден не се ходи рано за вода, защото човек може да срещне самодива и да урочаса, да се разболее. На Благовец сутринта се премитат къщата и дворът и сметта се изгаря. Жените белосват къщите и запушват дупките. После обикалят градината, като дрънкат с тенекии и опушват със запалени парцали, за да прогонят змиите.

138 Назарет  140 Назарет

Не излизайте без пара в джоба на Благовец. Според поверието, когато човек за пръв път чуе кукувица, трябва да държи в ръката си хляб или пари. Според това колко пъти изкука птицата, всеки гадае колко години занапред ще живее. Следобед момите обикалят къщите и пеят песни. На този ден не се пипат конци, игли, ножици, куки, за да не се размножават змиите през годината. В някои краища на страната се вярва, че ако на този ден момите откъснат клонче, на което е кацнала птица и го сложат в пазвата си, ще се омъжат по любов. На Благовец се разрешава риба. Ако не успеете да си купите риба, то за здраве трябва поне да почистите зъбите си с рибя кост.

Храмът "Благовещение" в Назарет /Израел/, тук се пази и мястото, където Дева Мария получава благата вест

*******

142 Назарет 143 Назарет 144 Назарет

Православната църква отбелязва този ден, като радостно за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на св. Йоан Предтеча, същият Божий вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария. Ангелът се явил при пресветата Дева, като й занесъл благата вест за раждането на Иисус, и казал: "Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!"
Затова в народния календар денят е известен още с името Благовец, Благовещене. Според народните представи, на Благовец идват прелетните птици и самодивите. Тогава излизат и змиите, мечките се събуждат от сън, а кукувицата кука за първи път. На този ден не се ходи рано за вода, защото човек може да срещне самодива и да бъде орисан от нея, да се разболее.
На Благовец сутринта се премитат къщата и дворът и сметта се изгаря. Жените белосват къщите и запушват дупките. После обикалят градината, като дрънкат с тенекии и опушват със запалени парцали, за да прогонят змиите. Когато човек за пръв път чуе кукувица, трябва да държи в ръката си хляб или пари. Според това колко пъти изкука птицата, всеки гадае колко години занапред ще живее.
Според традицията, на този ден след обед момите обикалят къщите и пеят песни. Не се пипат конци, игли, ножици, куки, за да няма змии през годината. В някои части на страната момите вярват, че ако откъснат клончето, на което е кацнала птица и го сложат в пазвата си, ще се омъжат по любов.
Задължително на Благовещене на трапезата трябва да има риба. 

Храмът "Благовещение" в Назарет /Израел/ 

Снимки Димитър Дуков

"Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ..."

НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ: БЕЗДЕТНИ СЕМЕЙСТВА - С НОВА НАДЕЖДА ЗА РОЖБА

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 25 МАРТ - БЛАГОВЕЩЕНИЕ

25 МАРТ - БЛАГОВЕЩЕНИЕ, БЛАГОВЕЦ

25 МАРТ - БЛАГОВЕЩЕНИЕ И ДЕН НА ОБИЧАНАТА ЖЕНА

ДЕЧИЦА ОТБЕЛЯЗАХА БЛАГОВЕЩЕНИЕ СЪС СЕДЯНКА

Лаврак на фурна с чеснов сос за Благовещение

 


Сходни връзки

25 МАРТ - БЛАГОВЕЦ, БЛАГОВЕЩЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди