изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:22 EET
Лидерите на ЕС подписаха Берлинска декларация (ОБЗОР)    
Европейски съюзБерлин. Германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу и председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг подписаха днес Берлинска декларация по случай 50-годишнината от подписването на Римския договор, поставил началото на днешния Европейски съюз.

Документът си поставя амбициозната цел да придаде нов импулс на реформите в ЕС и изработването на нов конституционен договор до 2009 г., след неуспеха на сегашния договор за Европейска конституция на референдумите във Франция и Холандия през 2005 г., но не засяга определен кръг чувствителни въпроси.
Така например, в текста на декларацията не се споменава думата “Конституция”. Подчертава се единствено необходимостта от изработването на нов “договор” до 2009 г. Не се споменават “християнските” или “юдео-християнските” корени на ЕС, за неудоволствие на папа Бенедикт XVI и лидерите на редица католически държави като Полша и Португалия, коментира АФП.
Тъй като французите и британците са разединени по въпроса за “европейския социален модел” германският канцлер Ангела Меркел намери компромисна формула: “европейският модел помирява икономическия успех и социалната отговорност”.
По спорния въпрос за необходимостта от разширяване на ЕС е записан следният текст: “ЕС ще продължи да се засилва едновременно със своето отваряне и волята на държавите-членки да задълбочат своето вътрешно развитие”.
Глобализацията принуждава Европа да се сблъсква с външни влияния, което означава, че трябва да сме единни по отношение на външната политика и сигурността на територията на Стария континент”, подчерта при подписването на декларацията германският канцлер Ангела Меркел. Германският канцлер каза още, че лидерите на държавите-членки на ЕС трябва да работят успоредно с партньорите от страните извън Европа.
Меркел заяви, че трябва да се задълбочат връзките със САЩ и НАТО и уточни, че това не противоречи на задълбочаването на европейското сътрудничество. В заключение германският канцлер каза, че стратегическото сътрудничество между Русия, трансатлантическия съюз и ЕС е необходимо допълнение за добрата работа на Европейската икономическа общност.
Някои страни от Източна Европа обаче проявяват сдържаност.
Полският президент Лех Качински коментира, че е “нереалистично” да се очаква приемането на нов договор на ЕС, който да съживи конституционния процес в ЕС преди 2009 г., така както е предвидено в приетата от европейските лидери Берлинска декларация. “Това вероятно е красива цел, но на мен тя ми изглежда нереалистична”, заяви Качински.
Президентът на Чехия Вацлав Клаус също отправи критика към гласуваната декларация.
“Липсва демократичен дебат и дискусия”, каза Клаус пред германската телевизия А Ер Де по време на празненствата в Берлин. По думите на чешкия държавен глава особено обезпокоителен е механизмът, по който се приемат решенията в общността. “Така наистина не може да се продължава”, каза още Клаус.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Лидерите на ЕС подписаха Берлинска декларация (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди