изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:11 EEST
"ЮНИЛИВЪР" ПРЕДПОЧЕТЕ РУМЪНИЯ ПРЕД БЪЛГАРИЯ    
Икономика

Световноизвестната фирма затвори единственото си производство у нас. 103-ма души в Добрич остават без работа. Румънци ще произвеждат маргарин "Калиакра"

В нарочно прессъобщение днес ”Юниливър” информира, че ще прехвърли българското производство на марката „Калиакра” в Румъния - като част от стратегията на компанията в световен мащаб за съсредоточаване на производствената дейност в избрани стратегически обекти, което ще подпомогне растежа на компанията в дългосрочен план.



"В резултат на това, производството на „Юниливър” във фабриката в гр. Добрич, което е част от индустриалната платформа “Калиакра”, ще бъде преустановено. Производството на „Рама” и „Калиакра” ще бъде прехвърлено в производствен център на „Юниливър” с по-високи технологични мощности в гр. Плоещ, Румъния, където се произвеждат голяма част от продуктите от известните марки на компанията, включително „Рама” и „Кнор” - се казва още в прессъобщението. 

В резултат на това вчера 103-мата добричлии, които работеха в цеха за производство на маргарин с марка "Калиакра", получиха предизвестията си за освобождаване. Пред НДТ Георги Апостолов - член на КНСБ, заяви, че са започнали преговори с ръководството на компанията, като очакванията им са единствено да получат добро обезщетение.

По преместването на производството на компанията ръководството бе в Добрич, където водеше вчера вече преговори с представителите на синдикатите и работниците за тяхното обезщетяване. Марк Енгъл, който е вицепрезидент за производство и доставки за цяла Европа, заяви, че през миналата година компанията е изградила свръхмодерен завод в румънския град Плоещ, където ще работят около 90 души. Там ще бъде изместено и производството на маргарините "Калиакра" и "Рама", които досега се правеха в Добрич. Средногодишно фирмата е произвеждала 10 хил. т маргарин. Вече обаче румънци ще правят маргарин "Калиакра" и Енгъл добави, че марката на продукта ще бъде запазена. На въпрос - ще бъде ли повишена цената на продукта на компанията, М. Енгъл бе категоричен, че по-големите транспортни разходи ще бъдат компенсирани от по-ниските разходи за производство, така че няма да има промяна на цената. Цялото производство на маргарин трябва да бъде изнесено от 2 до 6 седмици, добавиха още от компанията. Валентин Пауна - директорът човешки ресурси за Централна и Южна Европа, бе категоричен, че в хода на разговорите ще се стигне до споразумение с работниците. "Ние искаме и сме им направили предложение и те ще получат обезщетение по-голямо от това, което е предвидено в закона. Продължаваме да се отнасяме с уважение към нашите хора и ще се постараем да им помогнем в процеса на намиране на нова работа" - добави още В. Пауна.

М. Енгъл заяви още, че компанията вече търси купувач за цеха в Добрич, като добави, че не се планира засега в близко бъдеще "Юниливър" да има друго производство в България. "Затварянето на производството ни тук обаче не означава, че България за нас е маловажна. Ние продължаваме да смятаме, че това е един важен пазар и по никакъв начин няма да намалим търговската си дейност тук" - добави още М. Енгъл.

Така в Добрич вече остана само производството на олио с марка "Калиакра", което е собственост на международната компания "Бънги". НДТ

 


Сходни връзки

"ЮНИЛИВЪР" ПРЕДПОЧЕТЕ РУМЪНИЯ ПРЕД БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди