изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:11 EET
ЗА ПРЪВ ПЪТ ВиК-ДОБРИЧ Е НА ПЕЧАЛБА    
ИкономикаБогаташи не плащат с години вода, конфискуват им луксозни возила

От 6 години насам за пръв ВиК-Добрич отчита печалба, обяви на пресконференция вчера управителят на водното дружество Величко Василев. Финансовите резултати за 2006 година показват печалба за дружеството в размер на 10 000 лева. Приходите за миналата година са били 13 700 000 лева. ВиК има да прибира задължения от некоректни платци в размер на 6,5 млн. лева. Повечето от задълженията са на частни абонати и са за период от 5-10 години. 500 са заведените дела, изпратени са и около 7 000 покани за доброволно плащане.

ВиК-Добрич подготвя спешно помещение за складиране на конфискуваното от съдия-изпълнител имущество на некоректни платци, съобщи Величко Василев. Драстичните мерки – спиране на водоподаването, завеждане на съдебни дела и разпращане на покани за доброволно плащане, са дали ефект при събиране на борчовете от населението. Всеки ден съдия-изпълнител описва някъде имущество на длъжник и го конфискува. Двама добрички богаташи имали дългове към ВиК за по 1 000 лева и били заплашени с конфискуване на луксозните им возила – Мерцедес и БМВ от съдия-изпълнител. Като разбрали за крайната мярка, бизнесмените тутакси погасили задълженията си. Сред конфискуваните вещи в склада на водното дружество има множество телевизори, сателитни чинии, в едно от делата имало описани и домашни животни. Сред длъжниците има юристи, доктори и политически лица, каза Величко Василев. Към спиране на кранчетата се пристъпва, когато абонатът дължи над 500 лева за консумирана вода. Най-некоректни платци са обитателите на “Жилфонд”. Техните задължения са за над 700 000 лева, а цели жилищни блокове имат да плащат по 100-120 000 лева. Напоследък има раздвижване в плащанията, отчита Величко Василев и даде пример – през януари 2006 г. събраните пари от консумирана вода били със 100 000 лева повече, спрямо предходната година, а през януари тази година – те са с над 200 000 лева повече.

ВиК-Добрич е единственото дружество в страната, където увеличението на цената на водата е най-ниско – 6 процента. Освен това, цената за фирмите не е вдигната изобщо и по този начин частни абонати и фирми вече ще плащат еднаква цена – 1.81 лева за кубик.

С наближаване на туристическия сезон е възможно отново да има проблеми с водоподаването в Кранево, предупреди Величко Василев. Там причината не е във водното дружество, а в мрежата. Тя е пригодена за население от 1 000 души, а през юли и август Кранево се обитава от близо 20 000 туристи. Сечението на водопровода е малко и не позволява да се подава повече вода, обясни шефът на ВиК-Добрич. Проблемите пък с туристите в Дуранкулак ще бъдат отстранени, ако спешно се реконструира водоемът. Той е строен през 80-те години на миналия век, стените му са напукани и водата изтича.

ВиК ще изпълни инвестиционната си програма, каза Величко Василев. Миналата година дружеството изтегли 15 млн. лева кредит и се разплати с ЕОН-България. Задълженията бяха в размер на 11,150 млн. лева и към днешна дата ВиК-Добрич не дължи нищо на електроразпределителното дружество. Останалата част от кредита е предвидена за инвестиции, които включват покупка и монтиране на помпи за реконструкция на определени обекти и подмяна на около 32 км водопроводи в цялата област. 200 000 лева ще задели дружеството за техника за откриване на кражби, течове и загуби на вода. НДТ

 


Сходни връзки

ЗА ПРЪВ ПЪТ ВиК-ДОБРИЧ Е НА ПЕЧАЛБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди