изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:30 EEST
ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПАРАГРАФ 66, С КОЙТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ СРАЗИХА ОБРАЗОВАНИЕТО    
ОбразованиеУчители и възпитатели от община Добричка ще излязат днес на протест пред сградата на общината. Поводът е докладна записка, с която се предлага да бъдат закрити полуинтернатните групи в училищата.

Докладната се очаква да бъде внесена днес на сесия на Общинския съвет. Според педагози, учебните заведения имат нужда от такива групи. Те обясняват, че на територията на общината има много деца от ромски произход, повечето от които не владеят български език и чрез тази форма се обучават по-добре. В момента вървяла и подписка сред родители срещу закриването на полуинтернатните групи.
Параграф 66, ал. 2 от Закона за държавния бюджет посочва, че делигираните от държавата дейности в образованието за 2007 г. са намалени спрямо 2006 г., каза председателят на ОбС на община Добричка Славка Петрова. Тя обясни, че заради въвеждането на единните стандарти в образованието община Добричка попада в група, в която издръжката на един ученик е 894 лева. "Надявахме се, че ще попаднем в друга група, където сумата е около 1000 лева", допълни тя. Така според стандартите за  общообразователните училища за общината са предвидени 1 653 006 лева и се очертава недостиг от 340 000 лева. Председателят на ОбС уточни, че в полуинтернатните групи са заети 39 възпитатели. Славка Петрова обясни, че от тази форма на обучение - наричана доскоро "занималня", се възползват само децата от селата, в които се намират учебните заведения. Учениците от съставните села са лишени от тази възможност, тъй като преди години с правителствено решение са премахнати столовете по училища. Така полуинтернатните групи са дискриминационни за децата от съставните села, коментира председателят на ОбС.
Славка Петрова обясни, че целта на въвеждането на стандартите, според МОН и правителството, е оптимизиране на училищната мрежа. На същата позиция била и Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители. "Ние нямаме повече възможности за оптимизация, вариантите са или да се закрият училища, или да се смени организацията на учебния процес", обясни председателят на ОбС. Славка Петрова заяви, че за ръководството на община Добричка е важно да се запазят училищата, "защото село без училище загива". НДТ

 


Сходни връзки

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПАРАГРАФ 66, С КОЙТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ СРАЗИХА ОБРАЗОВАНИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди