изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:12 EEST
ВЪЗРОДИХА ТРАДИЦИЯТА ЗА ДНИ НА ХУМОРА И САТИРАТА    
Култура   В продължение на цели 17 години бе прекъсната традицията да се организират Дни на хумора и сатирата. Имаше период, в който Генерал Тошево се славеше като “Малкото Габрово” и в града на Йовковата бяла лястовица идваха именити състави от цялата страна и дейци на сатиричното изкуство. За да бъде възродена тази значима културна проява, Общинският съвет взе решение за нейното продължение и вече за трети пореден път Общината и Народно читалище “Светлина” организират Дни на хумора и шегата с традиционното Карнавално шествие “Голямата усмивка”.

 

    Всъщност празниците продължиха цели 5 дни. На 27 март с “Шеги и раздумки” по Елин Пелин гостува театралната студия “Зорница” при Народно читалище “Й. Йовков” от Добрич. Тази проява бе посветена на Международния ден на театъра. Следващия ден бе открита изложбата “Весел свят” с творби от обявения конкурс за рисунки.

    На 29 март със спектакъла “Скъперникът” гостува Габровският драматичен театър, а на 30 март отново бяха представени спектакли на театралната студия “Зорница”, но този път със заглавието “Дъга от усмивки”, след което сатирици от Дружеството на независимите писатели “Добруджанско слово” в града проведоха литературната среща “Диагноза “Смехотворец”. Раздадени бяха и книжлета с последните им хумористични творби.

    Кулминацията на програмата бе на 1 април. В карнавалното шествие се включиха колективи от Общинския детски комплекс, читалищата, училищата, детските градини, пенсионерските клубове и десетки индивидуални изпълнители от общината, както и групи на читалищата в Тервел, Добрич, Балчик и Каварна. А това е една от неоспоримите гаранции, че Дните на хумора и шегата в Генерал Тошево отново ще се провеждат на национално ниво.

    Празникът бе тържествено открит от зам.-кмета на Общината Георги Георгиев. На сцената се появи и Бай Ганю, който с пиперлия умозаключения описа днешния хал на българската нация. Последваха прекрасните изяви на колективите, в които бяха включени от деца на яслена възраст до накуцващи от пределните си години граждани.

    Награди от конкурса “Голямата усмивка” получиха:

    * За най-голяма усмивка – читалище Каварна.

    * за най-атрактивен костюм – Атанас Алексиев и Александрина Йончева.

    * За най-добре представил се участник с хумор – читалището в Чернооково.

    * За най-смешна шапка – Славена петрова.

    * За най-забавен скеч – читалище Генерал Тошево.

    * За най-масово участие – ОУ “Хр. Смирненски” в Генерал Тошево.

    * За най-малък участник – Петър Георгиев.

    * За най-възрастен участник – Мария Иванова.

    * Специална награда за глашатай – Светлозар Нонев.

    * Поощрителна награда – читалище Тервел.

    * За най-атрактивен водач – Димитър Славов.

    В следобедните часове изпълнители от Школата по изкуствата изнесоха впечатляващ концерт, който предизвика дълго нестихващи овации. След това се проведе състезанието с магарешки каручки и надбягване с магарета. Зрителите освен майсторските изпълнения на дългоухите, видяха и прояви на вродения им инат. В крайна сметка на първо място в слалома се класира Асен Георгиев, а в кроса – Стоян Ангелов.

    Дните на хумора и шегата бяха закрити след спектакъла “Казанлъшки рози и бодли” на любителския театрален състав от Казанлък.

                                                                     Дяко Дяков

 


Сходни връзки

ВЪЗРОДИХА ТРАДИЦИЯТА ЗА ДНИ НА ХУМОРА И САТИРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди