изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:42 EEST
ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ СЕ МОЛЯТ ЗА ДЪЖД    
ЗемеделиеАко сушата не се намеси пагубно, прогнозите са за изключително добра реколта

Състоянието на посевите с пшеница в Добричка област е изключително добро. Очаква се много добра реколта, съобщи за НДТ зам.-директорът на Добруджанския земеделски институт в Ген. Тошево и селекционер по пшеницата ст.н.с.д-р Николай Ценов. В момента пшеничните посеви влизат във фазата на вретененето. Засега няма симптоми житото да страда от липса на влага в почвата, коментира още той. Прогнозите му са, че ако развитието на растенията продължава така добре, през тази година могат да се очакват добиви колкото миналогодишните, дори и по-високи. Той посочи, че през 2006 г. в опитните полета на института средно от декар са били получени по 500-600 до 700 килограма от декар пшеница. В реални площи, където земеделските производители са ползвали семена на ДЗИ-Ген. Тошево, добивите също са били много добри - до над 600 кг/дка.
Н. Ценов напомни на земеделските стопани, че сега трябва да пръскат посевите си срещу плевели, за да се запази доброто им развитие. Имало спорадични сигнали от различни места в областта за въшки по пшеницата, но те не били сериозни.
Заложбите през тази година са за много добра пшенична реколта, но е необходима влага, коментира пред НДТ арендаторът Димитър Катранджиев. Според него, ако до 15-20 дни паднат валежи от стопанско значение - над 20-25 литра на кв. м, пшеничната реколта ще е много добра. В противен случай засушаването може да доведе до намаляване на добивите. Периодът на вретенене, в който сега навлизат растенията, изисква повече влага. Така, ако до края на април няма дъждове, състоянието на пшеницата ще стане критично, смята арендаторът.
Засега има минимално количество влага в почвата, но няма влагозапасеност в еднометровия продуктивен слой на почвата, коментира пред НДТ друг негов колега - арендаторът от Каварненско Стоян Ковачев. Според него, състоянието на пшеницата засега е изключително добро и това рядко се е случвало по това време на годината. Липсата на валежи обаче може да се отрази пагубно на развитието на растенията и реколтата, смята С. Ковачев.
 


Сходни връзки

ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ СЕ МОЛЯТ ЗА ДЪЖД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди