изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:34 EET
ВЪЛНУВАЩИ СРЕЩИ НА КЛУБА ЗА АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР    
ОбществоУчастниците в Клуб за автентичен фолклор при СОУ „Йордан Йовков" в Тервел не жалят своето време през пролетната ваканция, разказа учителката им Росица Стратиева.

В дните, определени от църковния календар като Страстна неделя, те осъществиха две срещи с представители на по-старото поколение, което пази свято родните обичаи, занаяти, традиции.
Преди дни Клубът гостува в с. Жегларци на местната група за изворен фолклор. Момичетата на Тервел останаха възхитени от ентусиазма на жените, от сладкодумството и гостоприемството им. Група „Извор" се състои от 30-ина радетели за съхраняване на местни традиции- песни, обичаи, ритуали. Възрастовата граница на участниците е от 10 до 79 години. Най-възрастната участничка Злата Георгиева е прочута в селото с медения си глас. Тя е изпълнителка на народни песни и от 1970 до 2000 година е спечелила множество награди на събори и надпявания в Копривщица, Дебрене, В.Търново, Тервел, Шумен. Благородството на тази жена се крие не само в качествата й на изпълнителка на песни, не и в името й, а в благия характер, в желанието й да ни разкаже за изконни традиции и обреди, които съхранява в богатата си памет.
Другото гостуване на Клуба за автентичен фолклор бе в с. Безмер, в работилницата на Иван Стефанов-Джулбарса. Майсторът- дърводелец и най-вече бъчвар непринудено сподели „тайни" от своя занаят - как се избира и подготвя дървото, как се изчислява вместимостта на една бъчва, как се поставят обръчите, как се задънва и запарва. Богата е биографията на този човек, многобройни са уменията му - освен дърводелец, той е художник, часовникар, скулптор. Имал е различни възможности през своя житейски път, но той е избрал да остане в родния край и с гордост носи местния прякор бодкаджия.
Благодарим на майстор Иван и на жените от група „Извор" с ръководител Галина Янакиева за техните разкази и гостоприемство, за възможността да се докоснем до уникални български обичаи и занаяти, каза Росица Стратиева. НДТ

 


Сходни връзки

ВЪЛНУВАЩИ СРЕЩИ НА КЛУБА ЗА АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди