изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:39 EEST
Димитър Иванов: Кръгове на високо ниво в БСП се опитват да дестабилизират президента    
Интервюта- Димитър Иванов пристигна специално от Лондон, за да даде интервю в студиото на Би Ти Ви. Когато професор Димитър Иванов е нашето студио, винаги коментираме интересни теми. Този път обаче темата е свръхинтересна. Дали професор Димитър Иванов е бил от тези тесен президентски кръг, който преди няколко дни на Пампорово е обмислял идеята да бъде създадена президентска партия. Ако това е така, професор Иванов сега ще изясни в нашето студио как стои въпросът. Здравейте. Бяхте ли в този тесен президентски кръг?


- Бях поканен, г-н Бареков. Той не беше много тесен, значи, бяха поканени абсолютно всички секретари, съветници, сътрудници на президента Първанов и на вицепрезидента ген. Марин. Това беше...

- Цялото президентско войнство се е събрало там.
- Цялото президентско войнство, това беше официална среща всъщност.

- Макар че не беше обявена в медиите.
- Значи ще говорим за това.

- Преди да говорим за това, искам да ви питам само. Там като се събрахте вече беше ли проникнала новината за това, че БСП рапортува гордо за това, че е изпълнила една четвърт от своите предизборни обещания, и за това, че се готви да пише нова социално-икономическа политика. В смисъл такъв това е много голяма политическа новина, ако е стигнала до вашите уши по това време.
- По това време не беше стигнала, но вие сте едно сериозно политическо предаване тук, но е петък сутрин...

- И е 13-и на всичкото отгоре.
- И е 13-и. Ще ми позволите една шега все пак, един шеговит отговор. Ако вие си обещаете с една любима жена, че ще изпълните нейните обещания и вашите, и ги изпълните с една четвърт от размера на обещанието...

- Да.
- Съжалявам.

- Аз вече съм обещал примерно да правим любов 345 пъти в годината, а пък е станало на една четвърт, нали се сещате какво ще се случи?
- Именно за това говоря.

- Според нас такъв човек въобще няма място вкъщи, те ще го изгонят веднага.
- Това е смешно. Това е смешно като изказване на... това не е изказване даже на БСП, това е на т.нар., бих я нарекъл, управляващ клан в БСП и вероятно на пленума в събота ще се дискутират всички тези неща.

- Управляващият клан какво означава - на БСП?
- Ами става дума за "Позитано"...

- Преди говорихме за мафия. Там има такива изрази - кланове...
- Става дума за "Позитано". Аз лично имам наблюдение, че вътрешната демократичност и вътрешният дебат в средите на БСП, вътре в пленума на Висшия съвет на БСП са доста замрели.

- Добре, де, тези неща вие обсъждате ли ги с лявата икона Георги Първанов като негов съветник - за клановете в БСП?
- Много точен въпрос ми задавате. Значи, вижте какво, преди два месеца и половина президентът Първанов заедно с вицепрезидента влязоха в своя втори мандат и съвършено логично президентът реши да направи тази сбирка, която въобще не беше тайна, на която да се обсъди какъв да бъде характерът на този втори мандат от гледна точка на основните президентски функции. Защото ние имаме за първи път в рамките на тези 17 години...

- Такова чудо.
- ...историческия случай да имаме един и същ...една и съща президентска двойка победила на следващите избори.

- Сега само да кажа на зрителите, че професор Димитър Иванов започва да разказва и да изяснява какво се е случило на въпросната сбирка, от която тръгна информацията, че президентът ще прави собствена партия.
- Значи, преди да разкажа конкретно, аз ще кажа фактите, искам първо да кажа следното. Във вашето предаване точно, мисля, че беше преди три месеца, на подобен въпрос, ваш въпрос, аз отговорих категорично с не, че президентът никога не е възнамерявал и не възнамерява да създава подобна партия. Аз лично съм изумен от редица медии, някои от тях сериозни медии в нашата страна, които се оказаха проводници на едно активно мероприятие, евтино мероприятие, проведено от една известна партийна централа.

- За президентската партия ли говорите?
- За така наречената президентска партия.

- Коя е тази партийна централа?
- Аз ще ви дам фактите и оттам нататък интелектуалната задача е много проста.

- Това, което казвате вие, съвпада с писаното днес от Кънчо Стойчев в "Труд", че всъщност всичко това е един заговор на ченгетата и на ченгеджийниците за създаването на президентска партия.
- Аз такива думи не използвам, но аз ще ви дам следните факти. Значи, в редица вестници, мисля, че като "Стандарт" и "Новинар", излезе информация, че информацията за т.нар. тайна сбирка е дошла от източници от "Позитано".

- Така беше... това бяха...
- Това беше написано черно на бяло.

- Плюс бегла информация във вестник "Сега".
- Значи, държа да кажа и да заявя, че човек от "Позитано" и не човек от "Позитано", не портиерът на "Позитано", а човек от Изпълнителното бюро на "Позитано" присъстваше на това заседание, което лично аз нарекох "мозъчна атака", присъстваше човек от Изпълнителното бюро на "Позитано".

- Имало е такъв човек?
- Който очевидно, че е информирал "Позитано" за разговорите, които там са се водели. Това е първият факт. Вторият факт - за вас е ясно, че 50 души начело с президента Първанов, пътувайки между София и Пампорово, изчезвайки за два дни...

- Ще направят впечатление.
- Не могат да останат тайни от, да речем, от министъра на вътрешните работи.

- Така.
- Такава тайна не може да съществува.

- И той е знаел.
- Следващият момент.

- Значи имаме един член на Изпълнителното бюро на БСП и един министър на вътрешните работи, който пак е от БСП и се казва Румен Петков, и се твърди, че е особено близък той с президента Първанов.
- Това са логични факти. Третият факт - президентската функция е особена функция, значи президентът може да излезе от една партия, той може да има политически възгледи, но от момента, в който той стане президент, той става президент на всички българи. Не само това, той въплъщава цяла България в очите на света, той говори от името на България. Той е единственият човек на нацията, притежаващ тези качества. Следователно... какво искам да кажа, той няма правото, разбирате ли, даже на четири очи, той няма правото да провежда тайни разговори. Какво искам да кажа - цялата двудневна сбирка, изказванията на всеки един от секретарите и съветниците на президента са протоколирани.

- Бяха ли записани?
- Естествено. Има официална стенограма.

- Къде - в МВР ли е тази стенограма или в президентството?
- Не мога да ви кажа. Тази стенограма си е водена официално от президентството и мога да кажа следното. В тази стенограма аз съм бил свидетел, аз лично съм се изказал през двата дни, нито веднъж думата партия, думата коалиция, думата съюз не е фигурирала...

- А сдружение? Никой ли не го е казал, дори и президентът?
- Също. Не е фигурирала... момент само. Не е фигурирала не само в стенограмата, тя не фигурираше в атмосферата на изказванията. Президентът и вицепрезидентът целяха да получат съвет по това с какви основни инициативи, с какви основни акценти тяхната политика, на президентската институция, да остане в историята, да остане в историята не докато те са президенти, когато всеки е готов да им ръкопляска, а когато утре си отидат.

- Това е била целта на сбирката - как да останат в историята. Сега обаче да ви попитам. Казахте активно мероприятие - кой е авторът на това активно мероприятие, някой от тези, които вие изброихте ли - член на Изпълнителното бюро и министър на вътрешните работи?
- Така, още малко нека да продължа. На същото това заседание, на тази "мозъчна атака", президентът обяви продължението на една голяма своя инициатива, на която той беше родоначалник преди две години - инициативата за създаване на една национална мащабна икономическа стратегия. Стратегията е почти готова като проект и в оставащите дни до края на месец април президентът ще проведе няколко събирания, обсъждащи, забележете, сега ще видите за какво става дума - икономическата стратегия, годишния доклад на президентската институция, който тази година е посветен на стратегията по социалната политика. И обявени на тази сбирка в Пампорово, изведнъж на какво станахме свидетели в началото на тази седмица - изведнъж БСП обяви, че в събота ще се проведе пленум по своята икономическа и социална политика.

- Точно така. Ето това исках да ви питам. Защо съвпада така желанието на президента да пише социално-икономическа стратегия и на БСП да прави същото.
- Аз лично...

- Те нали са... не се карат?
- Аз лично не съм чул следното - кога "Позитано", с какви ресурси, с какви институти, с какви работни групи разработи тази нова социално-икономическа политика.

- А да не би да е преписала тази на президента?
- С кого я обсъди и т.н. Защо считам, че има активно мероприятие? По две основни причини. Това активно мероприятие цели да сложи сянка върху инициативите на президента...

- Така, и втората причина?
- И второто, вие знаете много добре, че през ноември месец в България се създаде Граждански съюз за нова България...

- И пак го свързаха с президента...
- В който аз бях поканен с една уникална функция да бъда т.нар. граждански премиер и да работя за създаването на първото широко национално гражданско правителство на България. Цели се да се вбие клин и за да бъда докрай ясен и принципен, имах снощи разговор с президента и по този въпрос и в унисон с принципите на Гражданския съюз за нова България ние считаме, че президентската институция не бива да бъде дестабилизирана, защото това активно мероприятие то... колкото и да е евтино, то по много опасен начин се опитва да дестабилизира президентската институция.

- Разбрахме, че има такова мероприятие. Кой го прави?
- Искам само нещо да кажа.

- От БСП ли? Знаете ли какво излиза сега? Вие казвате, че БСП се опитва да дестабилизира президента.
- Донякъде е така. Фактите говорят за това.

- Защо, кой е авторът на това активно мероприятие?
- И пак да кажа. Това не е БСП. Нека да не...

- А кръгове в БСП?
- Това са кръгове на БСП.

- На високо ниво ли са тези кръгове?
- Тези кръгове очевидно са на високо ниво, щом имат тези ресурси.

- Има ли министри в тях?
- Не мога да ви отговоря на този въпрос.

- А каква е връзката между члена на Изпълнителното бюро, който е бил на тази сбирка, и министъра на вътрешните работи Румен Петков.
- Румен Петков си изпълнява своите функции на министър. Той получава информация за всички неща, които...

- А това активно мероприятие откъде е тръгнало - от "Позитано" или от... "Позитания", както някои я наричат, или от МВР?
- Това активно мероприятие според мен е тръгнало от "Позитано" и пак подчертавам, то цели да вбие клин между моята роля в развитието на Гражданския съюз за нова България и президентската институция.

- Премиерът Станишев наясно ли е с авторите на това активно мероприятие.
- Най-вероятно.

- Има ли той полза от дестабилизация на президентската институция?
- Не мога да ви кажа, аз съм изумен от вчерашната му реакция по повод на националния синдикален протест. Не може, когато си ръководител на едно правителство, което не е дошло в резултат на избори, а е в резултат на следизборни задкулисни манипулации, едно правителство, което е изолирано от гражданите, ти да заплашваш профсъюзните лидери и да си против социалния диалог.

- Между другото хората, които анализираха дейността на президента, изтъкваха като глобален факт, че за разлика от всички други президенти той не се конфронтира със своята партия. Във втория мандат ние ставаме свидетели на нарушения синхрон между БСП и Георги Първанов, ако това, което казвате вие, е вярно. Тоест този филм, който сме го гледали обикновено в първа серия при предишните мандати и президенти, сега го гледаме във втора серия при Георги Първанов.
- Г- Бареков, да повторя с различни думи. Президентът е президент на всички българи, на цяла България. България не е на БСП, България не е на НДСВ, още по-малко на ДПС. България е на всички и в паспорта на всеки не пише от коя партия е. Президентът няма право да защитава политическите възгледи на една или друга политическа организация.

- Но синхронът Първанов - БСП изглежда нарушен, защото кръгове в БСП на високи нива искат да дестабилизират неговата институция.
- Точно така, и още веднъж... исках да продължа мисълта си. Снощи във връзка с това да спре президентът да бъде обвиняван, да спрат всички интриги, аз предложих на президента нашето формално сътрудничество да приключи на този етап.

- Тоест вие вече да не сте президентски съветник?
- Аз му предложих, да, да спра формално да бъда президентски съветник, отговарящ по икономическите въпроси, и ние се разбрахме и двамата по този въпрос.

- Че няма да сте вече формално...но неформално можете да продължите.
- Като президентът ме помоли да продължа своята дейност по укрепването и активизирането на този съвет, който аз създадох през първия мандат - Съвета на външните чуждестранни икономически съветници към президента.

- Но защо БСП да има такава полза да дестабизира президента, нали те имат една обща цел, нали хора в БСП, свързани с БСП, предлагат България да бъде полупрезидентска или президентска република. Аз си мислех, че е обратното, че БСП иска засилване на позицията на Георги Първанов.
- Аз не зная кои са тези хора в БСП или от "Позитано", които предлагат това нещо, но очевидно има налице някакво недоверие в собствените сили, има недоверие в управленския капацитет на "Позитано" и те се чувстват застрашени. В същото време президентската двойка Първанов - Марин си изпълняват своите президентски функции.

- Силните хора в БСП - Румен Петков и Румен Овчаров, на чия страна са в този конфликт?
- Не мога да ви отговоря, не съм разговарял с тях, но аз съм, пак казвам, учуден, тъй като това мероприятие е много евтино, а редица медии се оказаха проводници на едно евтино мероприятие.

- Медиите са за това. Те трябва да тиражират информацията, която стига до тях. Бившият президентски съветник професор Димитър Иванов със сензационна информация в нашето студио, че кръгове на високо ниво в БСП имат сметка и са започнали да дестабилизират президентската институция. Наистина вторият мандат на Георги Първанов започна с това, което през първия му мандат не успяхме да видим - конфликти и начало на разваляне на синхрона между президентската институция и собствената партия, която е издигнала въпросния президент, а в случая това е БСП, а президент, както знаете е Георги Първанов.


Интервю на Николай Бареков, излъчено в предаването “Тази сутрин” на bTV.

 


Сходни връзки

Димитър Иванов: Кръгове на високо ниво в БСП се опитват да дестабилизират президента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди