изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:46 EEST
Астрономи откриха космически квадрат    
НовиниАвстралийски и американски астрономи заснеха най-симетричната мъглявина в космоса и я нарекоха Червен квадрат, съобщи Ей Би Си.

Космическият обект е само на 5000 светлинни години от Млечния път в съзвездието Змия. В действителност той прилича повече на пясъчен часовник от газ и прах, като по същество е биполярна мъглявина.

Червеният квадрат свети, защото го осветява звездата в центъра му. Астрономите Питър Тътхил от университета на Сидни и Джеймс Лойд от Корнелския университет описват откритието си в сп. "Сайънс".

Те изтъкват, че Червеният квадрат може да помогне за разрешаването на 20-годишна космическа загадка. Тя е свързана с експлодираща звезда, наречена Свръхнова 1987А.

Тя е единствената Свръхнова, чиято експлозия е уловена с камера. На снимките има два припокриващи се пръстена от прах и газ, които астрономите не могат да обяснят.

Възможно е те да са съществували и преди експлозията, която само ги е осветила. Според Тътхил пръстените са от мъглявина, точно като Червения квадрат.

За да провери теорията си, той моделирал основната геометрична форма на мъглявината в три измерения и след това я завъртял, за да види как би изглеждала в две измерения под различен ъгъл.

Оказало се, че под някои ъгли мъглявината на Червения квадрат дава форми като двата припокриващи се пръстена от снимката на Свръхнова 1987А. Затова той предполага, че около звездата, от чийто взрив се е образувала Свръхнова 1987А, е имало мъглявина. БТА

 


Сходни връзки

Астрономи откриха космически квадрат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди