изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:51 EET
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ОСПОРИ РЕШЕНИЯ НА ДОБРИЧКИТЕ СЪВЕТНИЦИ    
НовиниОбластният управител Динчер Хаджиев е оспорил решението на ОбС - Добрич, с което се е приело да бъде създадена временна комисия за разглеждане жалби на граждани, се казва в разпространено до медиите прессъобщение. Според губернатора, при приемането на решението Общинският съвет е нарушил чл.58, ал.2  от собствения си Правилник за дейността и организацията си, съгласно който предложение за образуване на временна комисия може да се прави от Председателя на общинския съвет, от Постоянна комисия или от общински съветник. Такова предложение не е налице, следователно Общинският съвет е нарушил правилата, които сам е създал.

Освен това, в държавната нормативна уредба и по-точно - чл. 49, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, ясно са визирани задачите на временните комисии, като задача "разглеждане на жалби" не е регламентирана, т.е. Общински съвет - Добрич е делегирал права на създадената с решението Временна комисия, каквито не са предвидени по ЗМСМА. Според областна администрация, в случая се касае за "проучване" на жалби от граждани, които следва да бъдат разгледани от компетентния административен орган или съд, на които са вменени правомощия да отменят незаконосъобразни административни актове.
С точка втора по решението Общински съвет - Добрич е "задължил Кмета на Община град Добрич да предостави цялостната документация на Временната комисия относно разпорежданията с описаните по-горе имоти не по-късно от 7 (седем) дни от вземане на настоящото решение". В решението липсва такова описание на недвижимите имоти, поради което остава неясен въпросът, коя точно документация следва да бъде предоставена, следователно е налице невъзможност, същата да бъде изпълнена. Съветниците са пропуснали и още нещо - недопустимо е даването на 7-дневен срок за изпълнение на т. 2 по решението, предвид законоустановения срок за упражняване на административен контрол върху решението от областния управител на област Добрич. Решението следва да бъде изпълнено след влизането му в сила, ако не бъде върнато или оспорено, т.е. - в случая е допуснато предварителното му изпълнение. Всичко това е довело до необходимост кметът и председателят на ОбС - Добрич да бъдат уведомени да не предприемат действия по изпълнение на решението, с оглед на това, че е пренебрегнат изцяло срокът за упражняване на административен контрол от страна на горестоящия административен орган.
Действително оспорени са други две решения на ОбС - Добрич, които нямат връзка с горното. С решение № 51-19.1 по протокол № 51/12.12.2006 г. ОбС създава временна комисия, която да разгледа дейността на главния архитект. Същото е оспорено поради обстоятелството, че Законът за устройство на територията изрично е визирал кои са компетентните органи, имащи правомощията да разглеждат дейността на главния архитект или да констатират нарушения, извършени от него. Чрез оспорването се спира изпълнението на административния акт и ОбС е длъжен да изчака решаването на съдебния спор и не може да изменя или променя оспореното решение, нито да приема ново във връзка с него. Въпреки това обаче, на следващо свое заседание ОбС приема Решение 52-2, което е с идентичен текст с оспореното и е прието във връзка с него. Именно това е наложило оспорването и на решение № 52-2, добавят от Областна управа. Оттам уточняват още, че областният управител е действал в рамките на дадените му от закона правомощия и ще продължи да следи за законосъобразността на актовете, приемани от общинските съвети на територията на областта.
 


Сходни връзки

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ОСПОРИ РЕШЕНИЯ НА ДОБРИЧКИТЕ СЪВЕТНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди