изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:01 EEST
РУМЪНСКИЯТ ХАЙЛАЙФ Е РАЗКРИЛ БОГАТОТО МИНАЛО НА БАЛЧИК    
ИсторияБелият град иска да направи копие на символа си - статуя на бог Дионис

Историци от музея в Балчик са събрали в списък 149 исторически и културни паметници, принадлежали някога на града, научи НДТ от директора на музея Дарин Канавров. Пред репортер на вестника Д. Канавров разказа, че става дума за случайни археологически находки на територията на Балчик, които доказват неговото минало и които през 1937 г. са били факт. "Досега не сме намерили данни за провеждани целенасочени археологически разкопки на територията на града и по-скоро тези находки са открити случайно най-вече от румънци. Между двете световни войни румънският хайлайф е строил свои вили в Балчик. По данни от запазени вестници, в този период те са били около 200, а според други източници, към 1940 г. се споменава, че са били около 70 вили. В този период именно има открити римски и гръцки статуи, като някои от тях са били изложени в историческия музей, който е и първият музей на територията на Южна Добруджа" - разказа още Д. Канавров.
Историците разполагали също с данни, според които - в края на август 1940 г., при своето оттегляне от България румънците са натоварили на кораба "Ойтус" по-голямата част от археологическите и културни паметници и те били отнесени в Констанца, откъдето вече следите им се губели. "За първи път започнахме разговори по темата заедно с подкрепата на тогавашното ръководство на община Балчик и кмета Станко Станков през периода 1992-1995 г. Идеята ни е сега, 10 години по-късно, да проведем разговори с колегите от Констанца и да установим къде са тези паметници, има ли правени научни публикации за някои от тях, но в никакъв случай не може да става дума за връщане. По-скоро говорим за сътрудничество между двата музея. Сред това, което имаме описано, има 49 картини, 10 старопечатни книги, като най-старата е от края на XVIII век, 3 пъти се споменават в различните исторически източници данни за иракския кавалерист, но ние не знаем какво се има предвид, споменати са също две мраморни глави, за които също нищо не знаем. За нас обаче най-ценна е статуята на бог Дионис. Неговият торс присъства в герба на Балчик. Програмата ни максимум е - ако се намира в Констанца или някъде другаде в Румъния, да можем да направим копие на статуята" - каза още директорът на музея.
 


Сходни връзки

РУМЪНСКИЯТ ХАЙЛАЙФ Е РАЗКРИЛ БОГАТОТО МИНАЛО НА БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди