изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:17 EEST
Битката на ГЕРБ за евроизборите    
Интервюта Бойко Борисов, неформален лидер на ГЕРБ и кмет на София

Водещ: Започва “Коритаров LIVE”. "Битката на ГЕРБ за евроизборите". Каква ще бъде тази битка? Тук е Бойко Борисов. Един от поводите за нашия разговор е негова активност - той се завърна от Рим, където имаше среща с лидери на италианската десница. Добро утро и добре дошли!
Бойко Борисов: Добър ден и на вас!
Водещ: Може ли да си сложите ръцете на масата? Защо сте още с мартеница?
Бойко Борисов: Не мога да видя щъркел. И днес, даже съм решил, ще ходя до Търново и ще търся щъркел...
Водещ: Щото иначе няма как да се освободи човек от това бреме.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Трябва ли щъркелът да отговаря на някакви изисквания?
Бойко Борисов: Трябва да е в полет.
Водещ: Да е непременно в полет. Ако е в гнездо не може ли?
Бойко Борисов: Не, трябва да лети. И то с дясното крилце напред.
Водещ: Значи навсякъде, където има щъркели, да бъдат подготвени да излетят в полет с дясното крило напред. По какъв маршрут се движете обикновено или това е тайна от гледна точка на сигурността? За да се подготвят щъркелите.
Бойко Борисов: Днес е време да се види един щъркел вече. Крайно време е.
Водещ: Днес е време да се види един щъркел? Да. В Рим нямаше ли щъркели?
Бойко Борисов: Не, много е мръсен въздухът, не хвърчат.
Водещ: Берлускони. Какво си казахте с него?
Бойко Борисов: Няколко неща, които са важни за България. Това е преди всичко, че хората на вън са разтревожени от това, което се случва тука. Особено съдебната система, особено едни знакови дела, намаляването на икономически растеж, намаляването на инвестициите, концентрирането им в големите градове. България представлява сериозен интерес за партньорите ни и вече ние сме...
Водещ: Но е и повод за безпокойство, очевидно.
Бойко Борисов: Да и повече повод за безпокойство, защото тука пием си доклади, които да ни харесват, а в същото време нещата за самите нас са видни, че не са такива, каквито трябва.
Водещ: Добре, това доближаване до Европейската народна партия (ЕНП) тактическо ли е като ход или е част от стратегията ви да се превърнете в един от сегментите на европейската десница?
Бойко Борисов: Вижте, за ЕНП се говори много в България. Бих го сравнил, тъй като вие разбирате от футбол, а и всеки българин разбира. Има вътрешен шампионат и шампионска лига. Много отбори играят във вътрешния шампионат и имат своите претенции, както и нашите партии. За да се докажеш, за да те оценят, за да те признаят, ако щеш, в Европа, трябва да участваш и в тези състезания, трябва да те познават, да те легитимират, да имаш своята идентичност и в център-дясно или в ляво, или либералите, или в зависимост от това коя партия каква своя платформа има и къде иска да принадлежи. За нас в ГЕРБ няма никаква дилема, никакъв спор, че ние един ден ще бъдем част от ЕНП. Но за разлика от другите, аз искам да отидем там, когато сме готови, когато имаме конкретен резултат. Голяма работа, че в България има четири партии, които са член на ЕНП. И какво от това?
Водещ: С опция да станат три. СДС може да бъде изключено.
Бойко Борисов: Нито в случая за нас е важно дали ще са три, дали ще са четири или пет, или две. Всяка партия отговаря сама за себе си. Факт е, че и утре листата на ГЕРБ, 18 човека, заедно с колегата Цветанов и Абаджиев, ще отидат в Брюксел изцяло на издръжка на ЕНП, там ще се готвят. Вниманието към тази листа е голямо, поради единствената причина – нашите партньори от ЕНП искат да видят в България дясно-центристко управление. Който иска да си стои цял живот в опозиция и да си крещи от парламента, това тях не ги касае.
Водещ: Прогнозите са в посока на това, че ГЕРБ ще има най-много представители от дясното пространство, които да делегира в Европейския парламент (ЕП) и на това се дължи вниманието.
Бойко Борисов: Вижте, има хубава поговорка “Не казвай хоп, преди да скочиш”. Нека да минат изборите, нека да преброим резултатите, защото лично аз много се страхувам от манипулация, поради простата причина, че ние като партия, не парламентарно представена, нямаме представители в избирателните комисии. А особено надолу по смесените райони, по урните, да нямаш поглед върху избирателната урна, знаете г-н Доган ги знае по именно и по бройки хората, които гласуват, така че много...
Водещ: Вие се опасявате. Сериозно ли се опасявате от манипулация?
Бойко Борисов: Да, изключително. И затова, ако виждате, че съм пестелив и очакванията, моите, не са такива, каквито на обществото, е именно, защото се страхувам от манипулации по бюлетините.
Водещ: Ви сте пестелив, обаче, знаете ли, хора дори от левицата не са пестеливи в оценките си за ГЕРБ. Ето, четем “24 часа”: “Лява политоложка похвали ГЕРБ.” Това е Татяна Буруджиева, която определя вашата партия като “движеща сила за промяната в България”. Адекватна ли е тази оценка?
Бойко Борисов: Нали знаете, родили се пет котенца, в началото били слепи, всичките били от БСП, след две седмици прогледнали и се отказали. Това е..
Водещ: Петте котенца. Значи котенцето Татяна Буруджиева е прогледнало?
Бойко Борисов: В края на краищата, колкото и да са платени политолозите и социолоците, има елементарни, видни цифри, факти и събития, които са станали.
Водещ: Е, какво искате да променяте? Какво искате да промените?
Бойко Борисов: Е, как какво искам да променя?
Водещ: Е какво?
Бойко Борисов: Ще ти дам един пример с телевизията, че е най-виден.
Водещ: Защо от телевизията започваш? Какво искаш да промениш в телевизията?
Бойко Борисов: Защото се намираме в телевизия.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Завчера, на първите страници на вестниците прочетохме след поредния исторически пленум на БКП или БСП, априлски, новите им обещания. При положение, че в момента 15% се усвояват от еврофондовете, представи си там стоят пари и ние усвояваме 15%. Или да речем, за да разберат хората колко успешно един водещ, какъвто е примерно премиерът Станишев, ако е водещ на сутрешен блок, от един час има...
Водещ: Добре ще му се отрази.
Бойко Борисов: ...има петнайсет минути уплътнено време, а през другото има празен екран, тъй тъмен екранът другите 45 минути. 15 минути говори и след това 45 включваш – празно. Това е точно усвояването на еврофондовете в момента в България. Е, кой ще те държи като водещ на това предаване?
Водещ: Мене ли? Мислиш, че аз не мога да говоря 45 минути? Как кой ще ме държи?
Бойко Борисов: Не, от един час да говориш 15 минути, другите 45 да е празен екранът. Ще те държат ли?
Водещ: Е, сега вече започваме, да видиш ти ще ме държат ли, няма ли да ме държат. Ти такава книжка виждал ли си?
Бойко Борисов: Какво пише?
Водещ: Е, какво пише? “Приоритети на социално-икономическата политика на БСП”. Това е от пленума им.
Бойко Борисов: Това е ересна книга.
Водещ: Как ще е ерес това нещо, това е книжка.
Бойко Борисов: Това е ерес. Това са поредните ми лъжи.
Водещ: Защо лъжи?
Бойко Борисов: Ами те 2006 година, 2005-та ли коя беше, казаха, че от 1 януари 2006 година с 20% ще вдигнат пенсиите.
Водещ: Работните заплати.
Бойко Борисов: А онзи ден казаха, че ще вдигнат с 10%, ама само че пак от по-следващото време...
Водещ: От 1 юли.
Бойко Борисов: Което означава, че техните, примерно давам съвет, защото те имат
много платени политолози, които обичат да...
Водещ: Още не са прогледнали тези котенца.
Бойко Борисов: Да, не са още прогледнали. Могат спокойно да напишат “БСП вече обещава и лъже с 50% по-малко”. Преди са обещали 20%, а сега вече с 10%. Тези обещават да лъжат по-малко.
Водещ: 10% намаление.
Бойко Борисов: Представяш ли си колко добре би звучало в една програма “Вече за следващите избори те ще лъжат с 50% по-малко”. Ами всеки би избрал тях, защото ще лъжат малко, 50%.
Водещ: Обаче виж какво са написали.
Бойко Борисов: Какво?
Водещ: “Развитие и продължаване на реформата в образование и науката. Развитие на учене ...”
Бойко Борисов: Е затова ни взеха ... вижте... за София - знам. Що имаше пара от бюджета, всичко прибра правителството и за училищата и за детските градини не дават нищо.
Водещ: Е да де, ама ...
Бойко Борисов: Не знам за другите градове как е.
Водещ: ...тук са писали “Развитие на ученето през целия живот”. Планира ли ГЕРБ да се учи през целия живот? Или просто това си е пренаписване на поговорката ...
Бойко Борисов: Абе те говореха и, че ще направят и магистрали 395 км, а те откриха това, което беше започнал Костов и царя и дотук спряха. Още магистрала “Тракия”, не можем да разберем какво ще става.
Водещ: Абе, вие защо така постъпихте със Светлозар Панов, той ми е съученик от руската гимназия?
Бойко Борисов: В смисъл?
Водещ: Защо го извадихте от листите?
Бойко Борисов: Защото документът, който даде ДКСИ сочи, че има принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС). И това беше принцип на нашата комисия. И след като излезе в документ на ДКСИ, автоматично отпада.
Водещ: нека да го чуем за малко, за да изчистим този въпрос и след това ще продължим, защото има наистина много теми. Ако сте на телефона, добро утро, г-н Панов!
Светлозар Панов: Здравейте! Добро утро и на г-н Борисов, с който за съжаление още не сме се запознали. Поздравления за неговия новаторски подход при избора на кандидатите за листата, едни достойно мъже и жени, които съм убеден, че ще представят отлично България. Слушам ви, нещо...
Водещ: Това, което... малко кънтите, да не сте в баня?
Светлозар Панов: Не, в хол съм, ама може би има някакви...
Водещ: С плочки ли е облицован?
Светлозар Панов: С плочки е, да.
Водещ: Значи затова кънти. Добре. И все пак, кажете за тази ситуация с картончето, дето се е получило като...
Светлозар Панов: Знаете ли, аз категорично трябва да се присъединя към мисълта на Марк Твен, е твърденията за моя принадлежност към ДС са силно преувеличени. Категорично никога не съм бил свързан нито с Шесто управление на ДС, нито с другите структури на Министерството на вътрешните работи (МВР) или на Министерството на отбраната (МО). Винаги съм бил учил и съм искал да работя и съм работел като български дипломат. И вярвам, че това е било и признато от служителите, които са били над мене, след като съм...
Водещ: Е от къде този картон тогава?
Светлозар Панов: А това с картоните го чух като тема последните години. Не знам как се правят тези картончета, какъв цвят имат, какво съдържат. Може би някой, който ги разбира тези неща, би могъл да каже какво означава картонче.
Водещ: Тоест смятате, че е фалшив?
Светлозар Панов: Нищо не смятам. Аз не съм видял подобно нещо. Аз се върнах снощи от чужбина и научих за тези неща.
Водещ: Между другото, понеже законът не предвижда партиите да оттеглят кандидати от листите си, вие ще се оттеглите ли доброволно?
Светлозар Панов: Аз мисля, че този въпрос вече е решен и решението на ръководството на ГЕРБ е отлично, защото, в смисъл такъв, че е избран подходящ кандидат – медицинска сестра. Това е един отново нетрадиционен подход на г-н Борисов, който му прави чест и който показва какво е отношението на ГЕРБ към сестрите в Либия.
Бойко Борисов: Медицинска сестра, която беше задържана с другите сестри в Либия. Това е много важно да се знае и по този начин ние също сме съпричастни с нашите сестри в Либия.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Колкото и да, пак повтарям, те са платени политолози, защото не е лоша тази професия, но лошо е, когато някой ти плаща, за да обругаваш другия и да правиш така, че да се говори това, което шефът иска да чува. Много се говореше, че едва ли не ГЕРБ е лидерска партия с моя диктатура там. Вие видяхте, че с изключение на водача на листата, която беше Душана Здравкова като председател и то, защото тя застана първа до нас в гражданското сдружение ГЕРБ, аз изобщо не съм се месил в определянето на листата, на хората, в работата на комисията. И аз съжалявам за това, което се е случило с г-н Панов и считам, че абсолютно, знам за случая, естествено, че ми се докладва и важните неща се съгласуват с мен, след като документът на ДКСИ дойде, ние нямаме право да рискуваме името на ГЕРБ в момента и затова автоматично сме го отстранили. Той има всичките права и възможности оттук-нататък да провери наличието на тези картони и защо такава информация е подадена. Това е негово право. Аз ще се радвам да докаже своята правота. Но искам по принцип да се знае, че като генерал и като човек, работил много с агентурен апарат, аз нямам нищо против агентите, искам, обаче, те да споделят с мене за своето минало, защото в противен случай те са манипулируеми. Именно затова, първото нещо, което ще направи ГЕРБ, когато влезе в парламента със своето мнозинство, е разсекретяване на всички досиета на ДС.
Водещ: Е нали сега има закон. Сега всеки ли, който влезе ще ги разсекретява?
Бойко Борисов: Какъв закон има в момента?
Водещ: Нали това, което направиха комисия...
Бойко Борисов: В момента има една комисия, която осакатена, поради простата причина, че там опозицията няма присъствие, и в същото време тази комисия ще разсекрети само тези на неудобните хора, което...
Водещ: Казвате нещо важно – че ГЕРБ, когато влезе в парламента, ще инициира отново разсекретяване.
Бойко Борисов: Естествено, в момента нищо не се прави. Всичко е замазване на очите в Европейския съюз (ЕС), другите държави в ЕС си решиха въпроса, отвориха досиетата, качиха ги в Интернет и с това приключиха цялата процедура.
Водещ: Тогава да попитам и това...
Бойко Борисов: Няма лошо човек да има досие, няма лошо човек да е работил за националната сигурност на държавата. Когато досието му е публичен факт и ние всички го проверим и го видим, ето аз съм давал винаги пример с Божидар Димитров, който е агент, бил, има го, лично той, понеже нали се търгуват досиетата, ми е донасял да му видя досието, знаем, сиреч...
Водещ: Купил си го е от пазара и си го е донесъл.
Бойко Борисов: Не може утре да отиде някой при него и да каже “Професоре, или ще правиш така и така, или вече ще извадим досието ти да стане публично”. Именно заради рекета с досиетата ние искаме отваряне и всеки човек да се знае кой е. Оттам-нататък няма проблем.
Водещ: Тоест за господин Панов няма проблем сега след тази ситуация на други избори да бъде кандидат?
Бойко Борисов: Няма, разбира се. Първо, след като е влязъл в листата, това означава, че има качества. Нека да отиде, да си провери, да види какъв е този картон, да си види досието, да ни докаже своята правота и естествено, че ще има място и ще работи с нас.
Водещ: Да, добре.
Бойко Борисов: Но в момента ние това, което сме заявили, че хора с картон няма да има в нашите листи, изпълняваме и просто не го коментираме.
Водещ: Това, което е също много интересно, възникна спонтанно в разговора. СДС и лично неговият лидер Петър Стоянов отказаха да вкарат хора в тази комисия. Дали това означава, че в евентуален следващ парламент, ако СДС го има като партия и влезе, вие ще излезете със съвместна инициатива за нов подход към архивите?
Бойко Борисов: За мен няма съмнение, че ще има СДС в следващия парламент, защото аз имам много приятели седесари, марката СДС е нещо, което винаги трябва да остава и аз се надявам, че те ще излязат от кризата, в която са в момента и занапред ще работим заедно. Така че тази инициатива съм убеден, че ще бъде обща и ще успее.
Водещ: Добре. С кой е най-основният ви сблъсък на тези евроизбори? С кого? Кой е вашият основен опонент?
Бойко Борисов: В момента единствен опонент сме си ние.
Водещ: Е, това и Зевс не го е казвал.
Бойко Борисов: Защото, вижте, къде да търсим другите опоненти?
Водещ: Това не е ли опонент сега?
Бойко Борисов: Кой?
Водещ: Е как кой? Това. БСП. Опонент – имам предвид битка за места.
Бойко Борисов: Вижте, БСП и тройната коалиция, нека ги наричаме така, дотам вече са се оплели, че не знаят какво да правят, че, ако ги оставим, те сами ще си отидат. Проблемът е ние да не грешим, защото ГЕРБ е млада партия, изградихме структури, много внимателно трябва да се работи с тях, много енергично и в същото време с необходимия контрол. От спорта аз никога не гледам тренировките на другите отбори. Гледам си своя. И знам, че, ако ние си подредим правилно къщичката, гледаме си работата, вървим си добре...
Водещ: Предвиждате ли предсрочни парламентарни...
Бойко Борисов: По същия начин работата, ежедневната, с хората... Мисля, че няма да има проблем.
Водещ: Предвиждате ли предсрочни парламентарни избори?
Бойко Борисов: Те предсрочните парламентарни избори чукат на вратата.
Водещ: Те чукат непрекъснато, ама...
Бойко Борисов: Защото, вижте, вземете съдебната ни система, вземете какво става в държавата – нито едно от шумните дела, нито едно няма изглед, че ще успее, поне някаква светлинка.
Водещ: Е, все пак това е друга власт съдебната система, тя не може така пряко да бъде обвързана с...
Бойко Борисов: Най-важното за една държава, това е съдебната система, защото това е системата, която носи справедливост на хората, която създава възможност една система да функционира правилно. В момента....
Водещ: Вие бяхте главен секретар на МВР и ще ви попитам, тъй като миналата седмица само един вестник отбеляза, а всъщност това беше един от най-големите скандали. Председателят на Комисията за борба с корупцията в парламента Бойко Великов влезе в конфликт с вътрешния министър Румен Петков, който защитаваше свой подчинен Валентин Петров, за когото Бойко Великов твърдеше, че си е купил неморално жилище на три пъти по-ниска цена. Нарича ли се това политически чадър над корупцията по висшите етажи на властта? И това дали би било причина да паднат по-бързо?
Бойко Борисов: Не. Не, защото нашата държава е объркана и тук. Многократно, като бях главен секретар, съм настоявал след мен, след мен, спомняте си го, главният секретар или както и сега генералният директор на полицията, както и началник Щаба на Армията, да не би началник Щаба на Армията да е по-важен от генералния директор на полицията?
Водещ: Зависи...
Бойко Борисов: От кое? Това са равнопостойни...
Водещ: ...ако сме във време на война...
Бойко Борисов: Ние във война ли сме? Не сме.
Водещ: Не сме.
Бойко Борисов: Във война са полицаите на улицата в момента. Защо той да има мандат, а генералният директор на полицията да няма? Защо, след като има мандат шест или седем години и се знае, че този човек ще бъде, както е в Турция, както е в много държави, да не му се полага държавно жилище, което да може да се купи на цени, които неговата заплата да позволява? Тогава държавата още с назначаването на този човек, ще му каже “Ако ти работиш добре и правилно и не си корумпиран, ти си гарантиран, заедно със своето семейство, след като приключете тази кариера, да живееш в нормални условия”. Така че, за да не се получава това, държавата е трябвало на Вальо петров да му даде апартамента на цените, на които го е купил, защото това позволява неговата заплата. А в същото време държавата очаква от Вальо Петров да спира корупцията за милиарди левове в държавата. Е, едното струва сто хиляди, другото струва милиарди. С какво ще се охарчи държавата? С нищо.
Водещ: Да, така е, дето се казва...
Бойко Борисов: Сиреч, ако процепът се обърне, въобще няма да стигаме да коментират шеф на комисия... И Вальо Петров има жена, деца, семейство, които трябва да живеят. Така че не считам, че на това трябва да му се отдава внимание.
Водещ: По ваше време мечки танцуваха ли пред полицията, както тук виждам в “24 часа” на снимката?
Бойко Борисов: Вижте, МВР е сложна организация и много трудна работа и трябва да им се гласува винаги кредит на доверие. Много е трудно в МВР и не бива. Сега с мечките да не се...
Водещ: Да се закачаме, да не използваме някоя друга дума, че не е за пред ефир. Тук щъркел няма да влети. Обаче чакахме Азис, но той се бави. Така че задочно ще предадем...
Бойко Борисов: Какво?
Водещ: ...визитна картичка. Евентуално, ако имате, да ни оставите, ще му я предам.
Бойко Борисов: Нямам.
Водещ: Нямате, тогава ще му кажа много поздрави.
Бойко Борисов: А тази програма я оставете, не я размахвайте.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Защото дори и президентът Първанов го хвана срам да е от БСП и се кандидатира като независим президент.
Водещ: Освен това сега самият президент сега ще разработва свой икономически...
Бойко Борисов: Ама разбира се, това е проблемът, че девалвацията на партиите доведе до ...
Водещ: Колко, колко, е, това няма да го казвам, това не е възможно.
Бойко Борисов: Кое?
Водещ: Представяш ли си – 52% нямало да подкрепят ГЕРБ на изборите? Според мен са си мобилизирали електората.
Бойко Борисов: Но 48% ще го подкрепят. Я, сметни 48 колко е.
Водещ: 48% ще подкрепят ГЕРБ. Да. Между другото, само с това да завършим. Предлагат, предлагат, предлагат, обещават и казват “това е оферта към партньорите от тройната коалиция”. Един вид като не стане, кой ще е виновен.
Бойко Борисов: Ама не. Те просто объркаха понятията и коалиция утре ще е срамно човек да иска да направи коалиция.
Водещ: Идва, Остани!
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Остани!
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Не? Чакай, ще има кратки реклами и стой, за едно здрасти, ще кажеш “Добър ден, приятно ми е, Бойко Борисов”, само това.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Битката на ГЕРБ за евроизборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди