изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:41 EET
ДОБРИЧКАТА ФЕРМЕРСКА КАМАРА ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТИТЕ В КРУШАРИ    
Общество"И ние ви подкрепяме" се казва в становище на Добричката фермерска камара, което получихме в редакцията на НДТ по повод продължаващите вече трета седмица протести на зърнопроизводителите от община Крушари.  В него се казва, че: "Добричка фермерска камара намира реакцията на земеделските стопани за навременна и осъзната необходимост, насочена единствено към защита не само на техните, а и  интересите на селското население от общината с цел подобряване на социално-икономическото им състояние, поради което и ние я подкрепяме, като независима съсловна организация! Казано кратко и ясно, техните искания напълно отговарят на високите изисквания на европейската земеделска политика и възприетите принципи и правила, като например:

Подходът "отдолу-нагоре", свързан с децентрализация на управлението и зачитащ мнението и предложенията на гражданското общество; Партньорството, като основен елемент на публично-частното партньорство, особено в усвояването на еврофондовете за земеделието; Създаване на сдружения на земеделските стопани - пазарни структури и браншови организации."
От Добричка фермерска камара заявяват, че прави чест на земеделските стопани от община Крушари, че единствено там е създадено сдружение с идеална цел и Областна асоциация на зърнопроизводителите, която участва в националната съсловна организация. Посочва се, че другото правило на европейската политика, на което съответстват исканията на производителите от Крушари, е именно териториалният подход "Лидер" за създаване на местни инициативни групи с представители на съставните села, бизнеса и общината е приоритет на земеделските стопани,  за които те имат готовност за разработката на проект.
"Земеделските стопани са тези, които разполагат с капацитетни  възможности и имат най-добро виждане за състоянието, проблемите, целите и стратегическите насоки, по които трябва да се развива земеделието и са запознати с "Националната програма за развитие на селските райони" за периода 2007-2013 г. и мерките за привличане на финансови средства, което означава, че те ще бъдат най-подходящият партньор на общината и силната страна в социалното развитие на съставните селски общности", се казва още в становището. И се припомня, че предстоят създаване на условия за разширяване и модернизиране на действащите земеделски стопанства, както и създаване на семейни ферми от млади хора с професионална подготовка и производството на разнообразни и приоритетни земеделски продукти за европазарите, разкриване на неземеделски икономически дейности, подобряване на инфраструктурата в селата и пр. Решаването на тези проблеми изисква обединените действия на общината и селските общности с поемането на определени ангажименти от всеки, в зависимост от неговата роля и място.
Странно е тогава защо общината отказва да сътрудничи в този процес на земеделските стопани, след като според общинския план за развитието до 2013 г. тя е длъжна да подобрява селската икономика, като разкрива работни места, да ограничава миграцията на младите хора и обезлюдяването на селата, като подобрява условията за живот и развитието на селските райони? Явно се налага, промяна в начина на мислене и поведение, както и повишаване доверието към земеделските стопани! Необходимостта от икономическо и държавническо действие трябва да доминира, вместо политическото - така, както е в напредналите държави!
Ако не се промени сценарият и не се подаде ръка на инициативните, знаещи и можещи партньори, със сигурност ще продължи да цари бедността в селата, особено след очакваната силна конкурентна вълна на вътрешния пазар и  последващи фалити на земеделски стопанства", се казва още в становището на Добричката фермерска камера. И се призовава и други заинтересовани страни да вземат отношение по казуса "Крушари", а не само областният управител Динчер Хаджиев.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧКАТА ФЕРМЕРСКА КАМАРА ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТИТЕ В КРУШАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди