изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:34 EEST
Препогребват мощите на цар Калоян    
Новини Велико Търново. Мощите на българския цар Калоян (1197 - 1207) ще бъдат повторно погребани в търновската църква “Свети Четиридесет мъченици” осемстотин години след неговата смърт

Това ще стане в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Българската армия Георги Първанов, министърът на културата проф. Стефан Данаилов, търновският митрополит Григорий, кметът на Търново Румен Рашев и други официални лица. Мощите на българския владетел, които след откриването им бяха в музея във Велико Търново, ще бъдат положени в галерията на църквата “Свети Четиридесет мъченици” във вече съществуващия саркофаг на мястото, където преди години бе открито погребението на българския цар Калоян (1197 - 1207).
В търновския военен завод “Терем” беше изработен ковчег, който да съхрани мощите на българския цар. Той е от неръждаема, никелирана стомана със знак на цар Калоян - неговият личен герб, взет от пръстена, намерен в неговото погребение. По време на церемонията ще бъде спазен протоколът на държавно погребение, тъй като цар Калоян е владетел на българската държава и върховен главнокомандващ.
Саркофагът с тленните останки на цар Калоян ще бъде положен в църквата "Свети 40 мъченици" в 10.45 часа. Президентът на Република България Георги Първанов ще пристигне в църквата в 10.55 часа
Заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий ще бъде отслужена в 11.00 часа в църквата "Свети 40 мъченици", а в 11.30 часа саркофагът ще бъде изнесен от църквата и поставен на постамент.
Цар Калоян е третият брат на възстановителите на българската държава Асен и Петър. Той поема престола през 1197 година след трагичната смърт на двамата си братя в рамките на една година. Той отвоюва всички български земи в Тракия, Македония, Поморавието, Трансилвания във войни с Византия, Унгария и Сърбия. Той сключва уния с римския папа Инокентий ІІІ, с което осигурява признание на българската държавност от висшия авторитет в Европа по това време.
През 1205 година цар Калоян постига първа военна победа над рицарска армия в сражението при Одрин с току що възникналата Латинска империя.
Умира точно преди 800 години край стените на Солун. Както установиха археологическите разкопки, тялото му е пренесено от войниците му в Търново, където е погребан в църквата “Свети Четиридесет мъченици”, мавзолей на Асеневата династия.
 


Сходни връзки

Препогребват мощите на цар Калоян | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди