изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:05 EEST
С РИСК ОТ НЕГАТИВИ, ПРЕДИ 10 ГОДИНИ НИЕ ЗАПОЧНАХМЕ ПРОМЕНИТЕ    
ИнтервютаПред НДТ депутатът от Осми Добрички многомандатен избирателен район от групата на ОДС д-р Ганчо Стоянов:

- Г-н Стоянов, на 19 април 1997 г. се проведоха парламентарните избори, след краха на управлението на Жан Виденов и БСП, когато ОДС победи и оглави първото правителство, изкарало пълен мандат. Сега - 10 години по-късно, ще припомните ли с какви нагласи спечелихте изборите и влязохте в парламента? Вие бяхте един от добричките депутати от ОДС, заедно с Калчо Чукаров и Людмил Бешков.
- Това, което искахме да направим тогава, по-късно се осъществи. Най-важното е, че България тръгна по пътя на демократизацията. Основните ни цели тогава бяха влизането на България в Европейския съюз и в НАТО. И ето - ние вече сме членове. Другата ни задача бе здравната реформа. Първите стъпки в тази насока направи именно нашето правителство. То имаше политическата воля за стартирането на здравната каса и за ново управление на болниците. Това са неща, които също се реализираха. Вярно, не можахме да свършим всичко, но поставихме началото.
- Факт е също, че в края на управлението си ОДС, респективно СДС, беше натрупал много негативи, които след това се отразиха върху мястото на коалицията и партията в политическия живот на страната. Очаквахте ли, че това ще се случи, или всичко беше еуфория?
- Смятам, че целите, които си бяхме поставили, отивайки в парламента през 1997 г., бяха осъществени. Не бива да се забравя, че реформите доведоха и до негативи за СДС, които дадоха своето отражение на следващите и по-следващи избори. Но, ние бяхме наясно, че това ще стане така. Аз го чух за пръв път от Иван Костов. Той тогава каза, че ще проведем реформите в страната, но ще натрупаме негативи. Едни от колегите приеха този факт като реалност, а други не можаха и това доведе до разцепление в съюза.
- Каква е рекапитулацията на спомените ви отпреди 10 години?
- Мисля, че хубавото е повече от лошото. Но, тук трябва да отбележа, че едва ли управляващите преди нас - БСП, през 1996 г. са искали ситуацията в страната да стане такава. Вярно е, че в много аспекти нещата бяха стигнали до дъното, но сигурно е трябвало да се стигне дотам, за да започнат промените. Говори се за негативите от управлението на СДС, но трябва да се признае, че ние имахме куража да започнем реформите със съзнанието, че това ще донесе негативи.
- Какви са перспективите пред десните политически сили днес?
- Смятам, че дясното политическо пространство, основно СДС, ДСБ, ще успее да се организира и с времето проблемите ще се уталожат. Хубавото за тези десет години е, че хората започнаха по-малко да се занимават с политика. Смятам, че малко по малко нещата у нас ще си влязат в релсите.
- Сега - 10 години по-късно, какво ще препоръчате на колегите си - кандидати за депутати в Европарламента?
- Когато аз през 1997 г. отивах в Народното събрание, знаех, че трябва да правя здравна реформа и да защитавам избирателите си от Добрички район. Смятам, че и кандидатите за евродепутати днес трябва да са наясно къде отиват и какво ще правят. Що се отнася до избирателите - надявам се да са по-активни, за да бъдат изборите по-обективни.
Разговаря Станислава КРЪСТЕВА
 


Сходни връзки

С РИСК ОТ НЕГАТИВИ, ПРЕДИ 10 ГОДИНИ НИЕ ЗАПОЧНАХМЕ ПРОМЕНИТЕ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
С РИСК ОТ НЕГАТИВИ, ПРЕДИ 10 ГОДИНИ НИЕ ЗАПОЧНАХМЕ ПРОМЕНИТЕ
Автор: Anonymous да 2007-04-19 @ 13:02 EEST
До тук, чудесно ! Но защо закрихте заводите и АЕЦ, защото приватизирахте всички на безценица, защо Доган и Вас и БСП командва ?
С РИСК ОТ НЕГАТИВИ, ПРЕДИ 10 ГОДИНИ НИЕ ЗАПОЧНАХМЕ ПРОМЕНИТЕ
Автор: Anonymous да 2007-06-19 @ 16:07 EEST
Защото са мижитурки, случайно попаднали на историческата сцена. История, която се оценява от поколенията с положителни оценки се прави от личности. Ние, българския народ, за последните двадесетина години, не можахме за съжаление, да излъчим нито една такава личност.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди