изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:24 EEST
НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЩЕ СЕ ОТКАЗВА РИСКОВА РАБОТА    
НовиниЗа високо рискови дейности и такива, съпроводени с шум, високи или ниски температури, облъчване, радиация областната дирекция "Инспекция по труда" ще дава отказ за работа на непълнолетни. Няма да се разрешава деца под 18 години да работят и като общи работници с ръчна работа с тежести. Ще се дават и откази за работа като спасители, тъй като тази дейност също е рискова за здравето, категоричен е директорът на ОД "Инспекция по труда" Младен Мартинов. Той припомни, че през 2006 г. са отказали работа като спасители на четирима непълнолетни от областта. През миналата година общо 900 разрешения за работа на деца под18 години е дала инспекцията. Напливът от искания се очаква с наближаване на лятната ваканция и летния туристически сезон.

М. Мартинов припомни, че според нови нормативни актове на социалното и здравно министерства, има промени и в реда и условията за даване на разрешително за работа на непълнолетни. Вече се изисква да бъде представена в инспекцията оценка на риска на работното място. Изисква се медицинско удостоверение за годност, което се издава от общопрактикуващия лекар, изисква се и становище от службата по трудова медицина. Необходимо е да се направи опис на видовете работи, които ще се извършват от непълнолетния, както и мерките за защита на здравето и безопасността, да се спазва разпределението на работното време. М. Мартинов припомни, че непълнолетните трябва да работят не повече от 7 часа дневно и най-късно до 20 ч. И добави, че вече се дава право на инспекциите по труда да отнемат разрешителни за работа, ако се установи, че не са осигурени здравословни условия на труд.
 


Сходни връзки

НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЩЕ СЕ ОТКАЗВА РИСКОВА РАБОТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди