изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:32 EET
КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ ГЛОБИ ДИРЕКТОРА НА ТД НА НАП ПЕТЯ БАНКОВА    
Новини

Приходната администрация трябва да възстанови на родители незаконно взетите пари - "обрани" са били от близо 2000 семейства над 150 000 лв. Специалисти препоръчват на пострадалите да наемат общо един адвокат, който да заведе корпоративно дело срещу Петя Банкова



В статия на в-к „Новинар” – „Добруджа отново е извън България”, в броя от 13.06.2006 г. читателите на изданието бяха запознати с дискриминационната практика, прилагана от Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите /ТД на НАП/ в Добрич. Приходната администрация в града незаконно прихванала на родителите от данъка за възстановяване за това, че са отглеждали едно или повече непълнолетни деца, дължимите здравноосигурителни вноски, без те да са установени по основание и размер. Порочната практика била прилагана само в Добричка област и като следствие били ощетени хиляди родители, а директорката Петя Банкова се похвалила, че е напълнила бюджета от тези вноски с над 150 000 лева. Данъчно осигурителният процесуален кодекс /ДОПК/ наистина давал право да се прихващат от сумите за възстановяване, но само тези, които са за погасяване на изискуеми публични вземания. Същият кодекс задължавал директорката Банкова да прилага законите точно и еднакво за всички лица /чл. 2, ал. 1/. Събирането на държавните и общинските публични вземания можело да се извършва, само когато има влязъл в сила акт, издаден от компетентен орган, а такъв нямало.

След публикацията на "Новинар", зам.-шефът на НАП Красимир Стефанов отговорил, че ще се извърши проверка в Добрич и, ако се установят нарушения, незабавно ще бъдат взети мерки. Той също обяснил, че здравните и задължителните осигурителни вноски, за да бъдат прихванати, трябвало да бъдат установени с акт за установяване на задължения, с ревизионен акт или декларация, подадена от задълженото лице. Не подлежали на прихващане суми, задължението за внасяне на които е за сметка на работодателя. Взетите мерки от НАП какви са – не се знаело. Незаконно взетите пари от родителите никой обаче не върнал. Мерки спрямо директорката Петя Банкова, най-вероятно също не са били предприети.

С Решение № 6А от 05 февруари 2007 г. Комисията за защита от дискриминация установила, че спрямо жителите на Добричка област е нарушен основният принцип на равенство пред закона, установен в чл. 6 от Конституцията на Република България, както и на разпоредбата на чл. 2, ал. 1 от ДОПК. Комисията намира, спорад автора на дадения ни материал, че в случая следва да се постанови преустановяване на нарушението и възстановяване на първоначалното положение отпреди издаване на актовете. Това означавало, че на близо 2000 семейства в Добричко актовете трябва да бъдат отменени и незаконно прихванатите суми възстановени.

На директорката на ТД на НАП в Добрич Петя Банкова Комисията за защита от дискриминация наложила административно наказание – глоба в размер на 500 лева, пише още авторът. Освен това са и били постановени и принудителни административни мерки - въздържане занапред от извършване на установеното нарушение и спазване на правото на равенство пред закона и равенство в третирането, като в 30-дневен срок Банкова била длъжна да уведоми Комисията за предприетите от нея мерки.

Въпросът, който си задава авторът, е защо продължават да се търпят на такива постове некомпетентни хора, протежета на двама добрички БСП-депутати.

Името на автора на подадения в НДТ материал не съобщаваме по негова молба. Пред НДТ авторът предстаи копие на решението на Комисията за защита от дискриминация

ТУК МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ПУБЛИКАЦИЯТА ПО СЛУЧАЯ ВЪВ В. "НОВИНАР", ВКЛЮЧИТЕЛНО И СНИМКАТА С БСП-КОСТЮМЧЕТО НА ПЕТЯ БАНКОВА

 


Сходни връзки

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ ГЛОБИ ДИРЕКТОРА НА ТД НА НАП ПЕТЯ БАНКОВА | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ ГЛОБИ ДИРЕКТОРА НА ТД НА НАП ПЕТЯ БАНКОВА
Автор: Anonymous да 2007-04-19 @ 17:39 EEST

Кой ще плаща сега поразиите на Банкова? Пак ли добруджанци ще плащат заплатите на данъчните да върнат ограбените пари? Защо не й ги спират тези пари от заплата?

 

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ ГЛОБИ ДИРЕКТОРА НА ТД НА НАП ПЕТЯ БАНКОВА
Автор: Anonymous да 2007-04-20 @ 01:12 EEST
Tazi Bankowa kakwa e be hora tq koli tq besi moje bi i s neia ne se gowori naduta kato puika ako 4owek iska da popita neshta da te pazi Gospod da nablijish "shef "naduta o4akwa topliikata za bockane ,ohhhhhhhhhhhhhh dano se namerqt hora da q bocnat zdrawata i po zaplatata da razbere kakwo e na swoi grab!!!!!Da ama towa ne moje da se slu4i w BG moje bi??????????ili Blajenni sa weruishite !!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди