изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:29 EEST
НЕБИВАЛ ИНТЕРЕС КЪМ ПЪРВАТА ЗА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ БОРСА ЗА КАДРИ В ТУРИЗМА    
НовиниОрганизаторите - Агенцията по заетостта във Варна и дирекция "Бюро по труда" - Добрич, отчетоха небивал интерес от страна на работодатели и желаещи да работят. Заради наплива на румънски туристи след приемането на двете страни в ЕС - менютата в заведенията в Добрич - на румънски

Вчера Добрич бе домакин на първата по рода си трудова борса за кадри в туризма, която бе организирана от Агенцията по заетостта Варна, дирекция "Бюро по труда" - Добрич, областна администрация, община и Международния колеж Албена в града. Общо 35 работодатели и 9 обучителни организации от цяла Североизточна България взеха участие, като веднага след откриването на борсата от директора на ДБТ Васил Сивков и зам.-областния управител д-р Евгения Георгиева започнаха прякото договаряне.
Най-големият работодател, който се представи на борсата, бе Българската армия, като те обявиха, че в момента има 1430 вакантни места в армията. Конкретно на борсата в града се предлагаха 48 вакантни места за две поделения - във Варна и Шумен, в свързочно и сухопътно поделение. Всички други представители на работодателите бяха от сферата на туризма, като се търсеха основно работници за настоящия сезон - най-вече майстор-готвачи, готвачи, помощници в кухня, бармани, сервитьори. Най-големият работодател на борсата вчера бе "Албена" АД, която бе обявила 1000 свободни работни места за всички позиции, без управители на хотели и ресторанти за сезон'2007. Анна Димова от сектор "Човешки ресурси" в курорта заяви, че средната заплата, която Албена предлага, е 300 лв. Най-високо е заплащането за главни готвачи - около 1000 лв., добави още А. Димова и допълни, че тази година се търсят за работа в дружеството и компютърни специалисти.
Заведенията в Добрич масово са започнали да превеждат менютата си на румънски, каза председателят на регионалната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров, които също участват в борсата. Той добави, че браншовата организация обмисля и провеждането на курсове по румънски език, тъй като много от северните ни съседи често идват в Добрич на шопингтурове, както и на почивка по нашето Черноморие.
В рамките на борсата бяха обявени от работодатели в Добрич 80 места за готвачи и над 120 за сервитьори, като работата е целогодишна.
Председателят на браншовата организация добави, че и тази година в сектора се очаква отново да има дефицит на квалифицирани кадри около 1500 души. "Най-голям недостиг имаме на майстори-готвачи, след това са сервитьори, бармани, камериери, озеленители и други. Средната работна заплата започва от 300 лв. нагоре, като за майсторите-готвачи средно заплащането започва от 700-800 лв. нагоре" - каза още Д. Димитров. Той добави още, че в момента се водят преговори с МТСП и МВР за осигуряване на работни визи на румънци и молдовци, които през лятото да работят по нашето Черноморие. 
 


Сходни връзки

НЕБИВАЛ ИНТЕРЕС КЪМ ПЪРВАТА ЗА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ БОРСА ЗА КАДРИ В ТУРИЗМА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЕБИВАЛ ИНТЕРЕС КЪМ ПЪРВАТА ЗА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ БОРСА ЗА КАДРИ В ТУРИЗМА
Автор: Anonymous да 2007-04-21 @ 18:28 EEST
Средна работна заплата 300 лева !!!  Бате Краско, как да ти се отблагодарим ??????????

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди