изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:42 EEST
ЗАБРАНЕНА МЮСЮЛМАНСКА СЕКТА В ТУРЦИЯ ПРАВИ МЕДРЕСЕ В ТЕРВЕЛ    
НовиниИз Тервел се разхожда слух, че хора от сектата обикаляли из съседните села и търсели деца - момченца, които да вземат за обучение в медресето, за да получат т.нар. хафъско образование - да наизустят Корана и да станат посланици на крайния ислямизъм.

Мюсюлманска секта, забранена в Турция, прави медресе в Тервел, казаха за НДТ. Сектата била от поставеното под запрещение движение в южната ни съседка вероизповедание Сюлейманд Жълар. От направените проучвания стана ясно, че в съда има регистрирано дружество с нестопанска цел с името "Сюлеймание", в чийто предмет на дейност е записано обучение на деца от социално слаби семейства.
Хората от Тервел разказаха, че през 2003 г. в града се появил Изет Акьол - турчин от Холандия, който с помощта на местни жители купил 3-етажна къща, където щял да прави пансион за социално слаби деца. Тервелчани споделят, че още през 1995 г. на обучение били взети две деца от Дуловска община, но от тази годината едното от тях вече не било в града. В момента се правел пълен ремонт на къщата, купена от Акьол, дограмата на трите етажа е изцяло сменена. Запознати разказаха, че тя била с множество стаи, които щели да бъдат превърнати в занимални и спални за момчетата, които ще бъдат обучавани там.
В добруджанското градче се говори още, че момчето, което вече си е заминало към родния край, споделило с директора на школото в Тервел, че било държано много строго. Не го пускали никъде да излиза и разполагало само с 30 минути, за да се прибере в къщата от училище, след което с часове ги карали да учат глави от Корана наизуст, не им позволявали да играят навън. Младежът разказал още, че обучението им водел Ахмед Мурад - турчин от бургаски села, който получил духовно 4-годишно образование в Турция за имам и хатиб. Именно това му образование от южната ни съседка му дало признание от главния мюфтия в столицата, а на база на него пък районният мюфтия в Добрич Билял Даржан го назначил за свой мюезин в Тервел.
След като се поразчуло какво става в Тервел и какво медресе се гради, Даржан отрекъл духовното училище. Запознати с исляма коментираха, че тази мюсюлманска секта отрича държавата и светското образование, позволява многожеството. Според нейните постулати болните не бивало да бъдат лекувани и като цяло се проповядвал краен ислямизъм.
Из Тервел се разхожда слух, че хора от сектата обикаляли из съседните села и търсели деца - момченца, които да вземат за обучение в медресето, за да получат т.нар. хафъско образование - да наизустят Корана и да станат посланици на крайния ислямизъм.  
 


Сходни връзки

ЗАБРАНЕНА МЮСЮЛМАНСКА СЕКТА В ТУРЦИЯ ПРАВИ МЕДРЕСЕ В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди