изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:33 EEST
ДВЕ КАРТИНИ НА МЪРКВИЧКА ПРИТЕЖАВА ФОНДЪТ НА ХГ    
КултураДнес се навършват 151 години от рождението на проф. Иван Мърквичка
Две живописни платна на известния художник от чешки произход Иван Мърквичка притежава фондът на Художествената галерия в Добрич. Едната е "Разговор", а другата "Пекар".

Картината "Пекар" е рисувана през 90-те години на XIX век с маслени бои на платно. Тя е с размери 30 на 44 сантиметра, без дата, но с подпис на автора. Тя представлява битова сцена от градския живот в характерния за тази епоха стил от Следосвобождението. В преден план са нарисувани момиченце и жена пред пекарна. С етнографска, почти документална точност и правдивост, са представени елементите от носиите и детайлите от интериора. Картината е издържана в академично-натуралистичен стил. Тя е дарена на галерията през 1983 г. от семейство Никитови. Другата картина на автора "Разговор" е с маслени бои на картон. Тя е с размери 30 на 40 сантиметра, без подпис и дата. Дарена е от г-жа Дринова през 1985 г.
Ян Вацлав Мърквичка e роден на 23 април 1856 г. в село Видим край Дуба, Чехия. Живописец, педагог и обществен деец. Учи в Пражката академия за изобразителни изкуства и в Мюнхенската художествена академия. По покана на правителството на Източна Румелия през 1881 г. идва в България. Назначен е като учител в Пловдив. Свързва се с най-изявените културни дейци в града. През 1886 година урежда първата си самостоятелна изложба. От пловдивския период са част от най-известните му картини. През 1889 година се установява в София. Краткотрайното му завръщане в Пловдив след три години е свързано с участие в специалната изложба, уредена в Главния павилион на Първото българско земеделско-промишлено изложение (1892). Тук той се представя с макет на скулптурата "България - покровителка на земеделието и занаятите".
Заедно с археолога и нумизмат Вацлав Добруски са автори на тогавашния герб на България. През 1918 година е избран за дописен член на БАН. След повече от четири десетилетия се завръща в Чехия, където умира на 16 май 1938 г.
 


Сходни връзки

ДВЕ КАРТИНИ НА МЪРКВИЧКА ПРИТЕЖАВА ФОНДЪТ НА ХГ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди