изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:21 EEST
ГРАДСКИЯТ ДУХОВ ОРКЕСТЪР В ШАБЛА СТАВА НА 25 ГОДИНИ    
НовиниПрез тази седмица с празничен концерт ще бъде отбелязана 25-годишнината от създаването на Духовия оркестър в град Шабла.

Много гости, настоящи и бивши музиканти ще се съберат за честването на юбилея, но вълнението в очите и думите им ще е трудно понятно за онези, които не са били част от тази четвъртвековна история. НДТ ви предлага кратко пътуване назад във времето за да ви запознае с шабленския духов оркестър, чието начало било поставено през  1982 година. 

В спомените на Панко Добрев, създателят на градския духов оркестър и негов ръководител, и до днес онези далечни септемврийски събития са свързани колкото с трудностите около едно ново начало, толкова и с усещането за естествено развитие на нещата. Идеята се зародила и избистрила в годините, когато, завърнал се в Шабла след завършването на Института за музикални и хореографски кадри в София, в него още звучат съветите на професор Нечо Русев, водещият лекциите по духова оркестрация. От пламъка, запален тъкмо на тези лекции, започва историята на Шабленския духов оркестър – такъв, какъвто днес няма в нито един от съседните общински центрове.

Разбира се, всички първи стъпки си приличат – по това, че неравностите по пътя са по-осезаеми. Инструменти и костюми тогавашните 16-17 ентусиасти нямат, мнозина започват от а-бето на музикалната теория, някои от тях никога до този момент не са държали в ръце духов инструмент. Проблем се оказва дори мястото за репетиции – поради препълнения график на читалището и за да не си пречат взаимно с останалите самодейци, начинаещите оркестранти провеждат сбирките си в дървените бараки на шабленското училище. В трудния период ръка им подават тогавашният кмет Никола Кържилов, заместник-кметът Стойчо Ганчев, председателят на АПК Иван Асенов и Янаки Иванов. Благодарение на тяхната подкрепа оркестърът се сдобива с костюми и инструменти и само три месеца след първата си сбирка излиза пред публика. От този момент нататък неговото съществуване започва да пулсира в унисон със сърдечния ритъм на града – духова музика звучи на всички празнични прояви, концерти, като фон на зарята послучай 2 юни, празника на града, на клетвите на младите войници в зенитния полигон в Шабла. Репертоарът на оркестъра се обогатява, за да стигне до впечатляващите 100 пиеси на чужди и български композитори (сред които и авторски разработки на Панко Добрев), с богатството на разнообразни традиционни и съвременни стилове – маршове, валсове, класика, джаз, народна и танцова музика.

Участията на оркестъра също се множат – в съседни градове, на различни фестивали и прегледи. Вълнуващо е спечелването на първата награда – второ място на Фестивала на духовите оркестри в Добрич с председател на журито Иван Стоянов, както и гостуването в тогавашна Чехословакия – останало все още като единствената чуждестранна изява на шабленските музиканти. В определени периоди броят им нараства до 25 души, своевременно е създаден е и ученически духов оркестър, който да подготвя младата смяна.

Годините на прехода обаче – нелеки за всяка една област от обществения живот – хвърлят сянка и върху ентусиазма на музикантите. В средата на 90-те тяхната активна дейност е преустановена, въпреки че продължават да се събират от време на време заради удоволствието от съвместното свирене. Благодарение на настояването и помощта на настоящото общинско ръководство в лицето на кмета Елка Димова през 2004 година оркестърът е възобновен и отново започва да радва местните почитатели на хубавата музика. Днес той се състои от 17 музиканти. От тях ветераните-съоснователи, ядрото, останало непроменено през годините, са Евгени Чакъров, Цанко Колев, Иван Захов, Димчо Димитров, Александър Александров, Георги Радев, Димитър Енчев, Валери Захов и Коста Димитров. Утре заедно с останалите настоящи членове на оркестъра те ще се срещнат с бивши другари, с колеги от “големия град” и заедно ще възстановят своята обща история… Сега, може би, вълнението им е обяснимо за всеки…

В навечерието на честването, в очакване на големия концерт, Панко Добрев, ръководител на оркестъра, сподели: “Мисля си за цялото това време и разбирам, че всичко ми е много скъпо – и съвместната работа, и участията, и членовете на оркестъра, и тези, които следвайки житейския си път, го напуснаха. Тази година отбелязвам и един друг юбилей – 40 години сценична дейност, но от тях 25 са били свързани все с този състав. Това е много труд, много написани и изсвирени ноти. С времето някогашните начинаещи музиканти станаха почти професионалисти, които могат да свирят дори редом с големите оркестри. Това ще се види и на предстоящия концерт, на който ще изпълним няколко пиеси заедно с Градския духов оркестър на Добрич с ръководител Стоян Монов. Готвим се с радост и ентусиазъм за това събитие и се надяваме то да предизвика интерес сред жителите на общината. Днес си пожелаваме да сме живи и здрави, но и да има приемственост, защото този оркестър трябва да продължи да съществува, гражданството ни го заслужава!” НДТ

 

 


Сходни връзки

ГРАДСКИЯТ ДУХОВ ОРКЕСТЪР В ШАБЛА СТАВА НА 25 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди