изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:49 EET
6-ма от 144 кандидати за ЕП с досиета от ДС    
Европейски съюзОт проверените 144 кандидат-евродепутати шест души са били сътрудници на службите на бившата ДС.


  • Георги Ниолов Белчев, псевдоним «Боби», кадидат от Съюз на свободните демократи
  • Севдалин Димитров Атанасов, псевдоним «Калин», Зелена партия
  • Кръстьо Илиев Петков, псевдоним « Еленков», Граждански съюз България
  • Юнал Саид Лютфи, псевдоними «Мурад и Сидер», ДПС
  • Евгени Захариев Кирилов, псевдоним «Манчев», ПЕС -БСП
  • Боян Стефанов Чуков - ПЕС, БСП

Данните за настоящия евродепутат Евгени Кирилов сочат, че той е бил сътрудник на Второ главно управление на ДС и е бил проучван от Първо главно упраовление с цел да бъде назначен на работа в Разузнавателно управление на Генералния щаб при Министерството на народната отбрана.
В досието му се съхраняват собственоръчно написани писмени документи, докладни записки от ръководилия го оперативен работник, както и писмо на Национална служба за защита на конституцията, че материалите за лицето ще бъдат унищожени по начина, указан в Заповедта за работа с агентурата.

Другият кандидат на БСП Боян Чуков е бил разузнавач в Управление "Научно техническо разузнаване" при Първо главно управление на Държавна сигурност. Уволнен е през 1991 година със заповед на министъра на отбраната.

Кандидатът на ДПС и зам.председател на Народното съблрание Юнал Лютфи  е привлечен за секретен сътрудник към Разузнавателно управление към Генералния щаб при Министерството на народната отбрана на 22.04.1965 г.
През 1967 г. е прехвърлен на ръководство във Второ управление на Комитета за държавна сигурност при Министерството на вътрешните работи.
Досието му съдържа собственоръчно написано обещание за доброволно сътрудничество в Разузнавателно управление към Генералния щаб при Министерството на народната отбрана, един собственоръчно написан писмен доклад от агент "Мурад", собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получени възнаграждения, рапорти от ръководилите го оперативни работници, регистрационна бланка на Второ управление на ДС.

Бившият синдикален лидер Кръстьо Петков е бил агент на Разузнавателно управление към Генералния щаб при Министерството на народната отбрана.
В досието му се съдържат картон обр. 1 МНО-РУ, картон обр. 9 МНО-РУ, собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, документи от ръководилия го оперативен работник, акт за изразходване на парични средства за специални нужди.

Георги Белчев и Севдалин Атанасов имат картончета и регистрационни дневници, удостоверяващи, че са били агенти съответно към ІV РУ-СГУ-МВР и ОУ-МВР-ДС-Бургас

http://news.ibox.bg

 


Сходни връзки

6-ма от 144 кандидати за ЕП с досиета от ДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди