изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:23 EEST
СЪВЕТНИЦИТЕ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ОБЛАСТНИЯ, ИЗБЯГВАТ ГО ЗА РАЗГОВОР    
Новини

"Колеги ни винят за неконструктивност и корупционност, а областният управител не ни е..ва за нищо",  оплака се глашатаят на червената група съветници Владимир Калчев, който въобще не се и усети, че сесията се излъчва директно в ефира на ТВ "Добруджа"

Станислава КРЪСТЕВА




С едноминутно мълчание вчера в началото на заседанието си общинските съветници от Добрич почетоха паметта на милион и половина жертви на престъпленията срещу арменския народ. Преди това съветникът от НДСВ и председател на арменската общност в Добрич Оник Гюлиян прочете декларация по повод 24 април - Ден на геноцида срещу арменския народ. И както обикновено се случва, дори по време на едната минута мълчание, в залата на местния парламент пак прозвъняха мобилни телефони. За да прерасне този звън по-късно в тътен от обвиненията, които местните парламентаристи захвърлиха към съседната сграда - на областната управа. Поводът бе спирането от областния управител Динчер Хаджиев на решения на Общинския съвет. По-конкретно, решението от мартенската сесия за създаване на временна комисия от съветници, която да разгледа жалби на граждани по учредяване на право на строеж върху общинска собственост. Наред с другите причини за спирането и отнасянето на това решение до съда, губернаторът е посочил факта, че става въпрос за жалби на граждани, които следва да се проучват от компетентните за това органи. Макар съветници да признаха, че в решението им има формални причини то да падне в съда, местните парламентаристи решиха предизборно да се упражнят в красноречие. Глашатаят на червените Владимир Калчев, явно забравил, че неговата партия не само е коалиционен партньор на ДПС, но е излъчила и областния управител Динчер Хаджиев, бе сред най-речевитите. Той се оплака, че не само търпели критики от колеги за неконструктивност и корупционност, че кметът не ги зачитал, ами и областният управител не ги "е..вал за нищо". В риторичните си упражнения той стигна до заключението, че трябвало да се реши дали общинският съвет да продължи да работи, или да остави областния управител да управлява града, без да поясни ще вземат ли съветниците ни по около 500 лв. за един работен ден. Владимир Банов - пак от червената половина на залата, умозаключи, че строителната мафия изяждала хората на Добрич, а управляващите нямали ресурс, нито воля да се борят с нея. Дори прозря, че тя има ятаци в областната управа и в общината. Валентин Николов от Атака предложи дори да се приеме протестна декларация и след това съветниците да напуснат залата като бойкотират собствената си сесия. Ни в клин, ни в ръкав, но с повея на предстоящите местни избори, Владимир Калчев предложи съветниците да бъдат проверени за принадлежност към Държавна сигурност, навярно имаше предвид партийна помощ от лидера на новосфирмираната комисия по досиетата Евтим Костадинов. Добре, че някои му напомниха, че преди да бъдат избрани в ОбС, са били проверявани, дори по няколко пъти. Първият зам.-кмет Иван Колев обясни, че законодателят е дал възможност за административен контрол от областния управител и той го използва. Посочи, че от 2003 до 2007 г. са спрени и оспорени в съда 29 решения на ОбС. Съветниците отхвърлиха предложението на колегата си от СДС Нигохос Хубесерян за иницииране на среща с областния управител.
По-късно бе дадена 20-минутна почивка, за да се избистри протестът срещу областния управител. През това време пред входа на залата се появи и самият Динчер Хаджиев. Той бе в компанията на няколко общински съветници, включително и от ДПС. Съветниците, които бяха негови най-активни противници, не пожелаха да говорят сД. Хаджиев. Заявиха, че в случая по-важна е декларацията. Тя бе приета, а председателят на ОбС д-р Мирослав Попов обеща да я изпрати до работодателя на областния управител - премиера Сергей Станишев, който по това време се занимаваше с предизборна агитация в полза на БСП някъде из страната.
На заседанието си вчера съветниците приеха промени в наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги. С това бе въведена годишна такса за домашен любимец. Собствениците на бултериер и питбул ще плащат по 100 лева на година, а за всички други - по 20 лева. Освободени от такса са кучетата на инвалиди, служебни кучета в организации на бюджетна издръжка, кучета за опитни цели, използвани от БЧК, кастрирани и ловни кучета. Приходитге ще се използват за намаляване на популацията от бездомни четириноги. Бяха завишени и цените на таксите за административни услуги, а също и определена такса за услугата "Социален асистент". Приет бе отчет за изпълнението на сключените концесионни договори от общината. Посочено бе, че по тях са инвестирани 396 988 лева и са разкрити 31 работни места. Стана ясно, че след като на предходното си заседание ОбС прекрати концесията за бивша ЦДГ №22 на болница "Авицена", концесионерът е изплатил дължимите суми. Това бе и един от поводите да се даде шанс на концесионера на "Бъчварницата" в АЕМО "Старият Добрич" ЕТ "Стона" едномесечен срок под формата на предизвестие, в който той да плати дължимите суми, за да не се прекрати и неговата концесия. Бурни дебати предизвика докладната записка за приемане на стратегия за насърчаване на инвестициите в община Добрич за периода 2007-2013 г. Имаше обвинения, че кметското ръководство не си пие кафето с инвеститорите, че не е направило постъпки пред правителството да не се допусне изнасянето на "Юниливър" към Румъния, че стратегията е книжна, писана от "виртуални хора". Екскметът Лючезар Росенов напомни на червените си колеги, че вече няма социализъм и бизнесът сам решава къде има по-добра икономическа среда и отива там. Съветниците разгледаха финансово-икономическите резултати за 2006 г. на фирмите с дялово или 100-процентово общинско участие. Разрешиха на "Тролейбусен транспорт" да намали с 15 на сто цената на търгуван недвижим имот, с приходите от който да покрие дългове на дружеството. Бяха разгледани и много предложения за прекратяване на съсобственост.
 


Сходни връзки

СЪВЕТНИЦИТЕ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ОБЛАСТНИЯ, ИЗБЯГВАТ ГО ЗА РАЗГОВОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.63 секунди