изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:39 EEST
ЕП включи в годишния си доклад за човешките права в света СПИН-делото в Либия    
Европейски съюзЕП включи днес официално в годишния си доклад за човешките права в света СПИН-делото срещу българските медици в Либия. Случаят е без прецедент, защото докладът обикновено не споменава отделни конкретни случаи. Сериозността на ситуацията с българските медици обаче накара депутатите в Страсбург да отделят специална точка, в която се изобличава фрапантно нарушаване на човешките права от страна на Либия.

Само 3 месеца след като гласува резолюция по СПИН-делото в Либия, Европарламентът отново удари по масата. Процесът срещу българите и палестинския лекар попадна в проектодоклада за състоянието на човешките права през 2006 година, чийто автор е Саймън Ковни от европейската десница: "Ние носим отговорност да защитаваме европейските граждани, в случая петима българи са в затвор. Това става, след като, според мен, срещу тях се води несправедлив процес. Не вярвам и никой в ЕП не вярва, че те са виновни, а от 8 години са лишени от свобода".

Проектодокладът призовава Европейската комисия да преразгледа политиката си спрямо Либия и да намери ефективен подход, с който да сложи край на 8 години агония и нарушаване на човешките права. Според немалък брой депутати не Комисията, а отделните държави-членки трябва да бъдат призовани да преразгледат политиката си спрямо Либия. Защото немалка част от тях имат добри икономически отношения с Либия и не се вписват в често афиширания от ЕС общ политически подход към Триполи.

Младен Червеняков – БСП, група на ПЕС: "Някои от държавите в ЕС си позволяват лукса да поддържат добри икономически отношения с Либия за осигураване на този богат суровинен източник. В този призив виждам възможност европейските страни да имат обща съгласувана политика под влиянието на Комисията и Съвета за недопускане на такова двойно отношения спрямо Либия".

Според докладчика Ковни, е нормално за евродепутатите да бъдат най-активни по случая: "Това ми е работата, това е работата на другите депутати – да обръщат внимание на подобни случаи. Да оказват натиск върху европейските правителства, за да работят за освобождаването на петима невинни, затворени при ужасни условия от 8 години".
Гласуването на доклада е в четвъртък.
http://news.bnt.bg

 


Сходни връзки

ЕП включи в годишния си доклад за човешките права в света СПИН-делото в Либия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди