изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:26 EEST
18 УЧИЛИЩА СЕ ПРЕДСТАВЯТ НА ПАНОРАМАТА НА СРЕДНИТЕ УЧИЛИЩА    
ОбразованиеНаесен първите си ученици приема частна профилирана гимназия "Леонардо да Винчи"

За 12-и път в младежки дом "Захари Стоянов", с подкрепата на община Добрич, се провежда Панорама на средните училища, в която участват всичките 17 държавни и общински школа, както и най-новото училище - първата частна профилирана гимназия "Леонардо да Винчи". Това съобщи за НДТ Кольо Александров, главен експерт в отдел "Образование" в общината. "Прави впечатление, че с всяка изминала година училищата се представят в рамките на панорамата все по-атрактивно. Някои от тях имат нови специалности за новата учебна година - така например в Хуманитарна гимназия ще има паралелка по испански. В СОУ "Д. Талев" ще се приемат ученици след 7 клас в специалност информационни технологии, а след 8 - в паралелка със специализация туризъм" - добави още К. Александров. За първи път професионалната гимназия по транспортно обслужване разкрива прием за пътно-строителна и подемно-транспортна техника, а в гимназията по строителство и архитектура ще се приемат ученици след 8 клас по специалност транспортно строителство. По статистика тази година около 1000 са децата, които ще завършат 7 клас в Добрич, и около 700 - 8 клас. Кандидатстването след завършен седми клас ще е с тестове по български език и литература и математика, а след завършен 8 клас - с конкурс по документи.
Най-новата атракция тази година на Панорамата на средните училища безспорно е първата частна профилирана гимназия. Общо 18 преподаватели, от които 4 от чужбина са обединили усилия за създаването и лицензирането на училището, което ще се помещава в Дома на техниката, сподели директорката му Нели Николаева. Тя разказа още, че гимназията ще приеме две паралелки от по 12 деца след завършен 4 клас и една паралелка от 12 деца след завършен седми клас. Приемът ще е с тест и интервю с кандидатите в присъствието на родител.
Училището е лицензирано от МОН и ще приема ученици в профилите хуманитарен и природо-математически за петокласници и информационни технологии за осмокласниците, като и при трите паралелки чуждоезиковото обучение ще е засилено. Николаева добави още, че училището има защитен базисен пакет пред МОН, в който са включени 1250-1300 часа задължителни общообразователни предмети, 680-700 часа чуждоезиково обучение. "Освен обучението, което при нас е целодневно, в цената на пакета за малките, която е 1200 евро на година, влизат още две закуски, обяд, клубове по интереси, допълнителни спортни занимания - тенис, плуване, езда, униформи. За по-големите ученици учебната година ще е 1100 евро, тъй като при тях часовете са по-различни" - каза Николаева. Основателите на първото частно школо в Добрич  заявяват, че тяхната такса е най-ниската в страната. "Средно в съществуващите 490 частни учебни заведения в страната таксите за една учебна година варират от 1500-4000 евро" - добави директорката. Амбициозните педагози добавиха, че още за първата учебна година ще отпуснат и две стипендии на деца, постъпили в школото, като критериите за кандидатстване ще са добър успех и по-ниски финансови възможности на родителите им. Училището е насрочило три дати за приемни изпити - 26 май, 2 и 9 юни.
 


Сходни връзки

18 УЧИЛИЩА СЕ ПРЕДСТАВЯТ НА ПАНОРАМАТА НА СРЕДНИТЕ УЧИЛИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди