изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:17 EEST
ФИНАНСОВА ТЕЖЕСТ НА МОЗЪЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ    
ЗдравеВъв връзка с протестите на медицинската общественост относно недостатъчното финансиране на здравната система в България и като редовен член на Европейската психиатрична асоциация искам да споделя данните от проучване на Европейския съвет за мозъка, публикувани в "Journal of neurology, neurosurgery & psychiatry " /August 2006, Volume 77, Supplement 1/. 

        
                                          
        
Мозъчните заболявания - психични и неврологични представляват значителна социална и икономическа тежест за Европа. Обобщените данни на Световната здравна организация сочат, че 35% от загубите от всички заболявания  в Европа се дължат на мозъчните заболявания. Анализът на всички здравно икономически изследвания в Европа, публикуван през юни 2005г от Европейския съвет за мозъка, показва, че мозъчните заболявания струват на Европа за 2004г 386 билиона ?. Тревогата на авторите на консенсусния документ за Европейските изследвания на мозъка  e, чe за сериозни изследвания в областта на мозъка през 2004г са инвестирани едва 8% от научноизследователския бюджет на Европейския съюз, което е едва 0,01% от тоталната стойност  на мозъчните заболявания и е налице сериозно изоставане от САЩ и Япония в тази изследователска област.
Публикуваните данни се отнасят за 28 Европейски страни, включително Исландия, Норвегия и Швейцария с население от 466 млн души, като 27% или 127млн страдат от мозъчни заболявания. Глобалната стойност на тези заболявания се оценява на 386 билиона ?  или средно по 829 ? на жител. Те включват болнични и амбулаторни здравни грижи, медикаменти, социални услуги и грижи, както и загуби на трудоспособност, ранна инвалидизация и други косвени разходи. Авторите са изчислили стойността на 12 основни психични и неврологични заболявания  и тяхното разпространение, както следва:
1. Зависимости към алкохол и наркотици - 9 млн души с годишни разходи от 57 билиона ?.
2. Афективни разстройства - биполярно афективно разстройство и тежка депресия - 21 млн души - 106 билиона ?.
3. Тревожни разстройства  - 41 млн души  - 41 билиона ?.
4. Тумори на мозъка - 300 хил. души - 4,6 билиона ?.
5. Деменция - 5 млн души - 55 билиона ?.
6. Епилепсия - 3 млн души - 15,5 билиона ?.
7. Мигрена - 41 млн души - 27 билиона ?.
8. Мултиплена склероза - 380 хил души - 9 билиона ?.
9. Шизофрения - 3,7 млн души - 35 билиона ?.
10.  Болест на Паркинсон - 1,2 млн души - 11 билиона ?.
11. Мозъчни инсулти - 1 млн души - 22 билиона ?.
12. Черепно мозъчни травми - 700 хил души - 3 билиона ?.
Тоталната тежест на психичните заболявания - деменция, афективни и тревожни разстройства, зависимости и шизофрения се оценява на 80 млн засегнати с 294 билиона ?, т.е. 76%  от загубите свързани с мозъчните заболявания.
Като психиатър от страна членка на ЕС не мога да не споделя тревогата си от нищожната сума, определена за здравеопазване/4,3% от БВП / и още по-ниската издръжка на психиатричната помощ. В националната здравна стратегия бяха заложени темпове за ръст на средствата за здравеопазване както следва: 2002г-4,6% ; 2003-5%; 2004 - 5,4% ; 2005 - 5,8%; 2006 - 6%.
Кой смени приоритетите на здравната политика на страната ? Осигурява ли здравната система необходимите: достъпност, справедливост, равнопоставеност, своевременност, достатъчност и високо качество ?
Отговорът на този въпрос не се търси умишлено със сериозни и издържани методологично проучвания, а и пациентите все още в голям процент не са запознати с правата си.
За психично здравни грижи се заделят едва 2,5%  от здравния бюджет. Психиатричните стационари са синоним на мизерия, липса на уют, пренаселеност, да не говорим за комфорт. За сравнение в Холандия за психично здраве се заделят 12% от здравния бюджет, Швейцария - 17%, Австрия - 13%. Европейският съвет публикува декларация на министрите на здравеопазването от Хелзинки/14.01.2005г/ по въпросите на психичното здраве, като приоритет за Европа  с 12 точки, едни от които са осигуряване на справедливо и адекватно финансиране, осигуряване на достатъчна и компетентна работна сила. Отчетният доклад на МЗ за 2004г признава, че в психиатрията и фтизиатрията заплащането за труд и грижи изостава  в сравнение с другите здравни сектори, но нищо не предприе.
В нашата област - Добрич нещата не са по-различни от тези в страната. По данни на РЗОК средно годишно се лекуват 780 пациенти с Шизофрения, чието безплатно лечение струва около 1600000лв. Като се има предвид, че болестността е 1 %, би трябвало да се лекуват около 1700 души. Т.е. има скрита болестност, неосигурени пациенти. С емоционални разстройства са лекувани около 2170 болни, струващи  на касата като лечение около 1 млн лв. годишно. Следва да отбележим, че много антидепресанти се реимбурсират частично.
Не може колосалните загуби за обществото да се предотвратят с неадекватно ниски разходи за психично здравни грижи.
И затова протестират здравните професионалисти в страната.

Д-р Евгений Георгиев, Председател на Българската психиатрична асоциация 1999-2001г, член на Надзорния съвет

 


Сходни връзки

ФИНАНСОВА ТЕЖЕСТ НА МОЗЪЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди