изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:03 EEST
РУМЪНЦИ АЛАРМИРАТ: ДОБРУДЖА СТАВА САХАРА    
НовиниТе предложиха агроспециалисти от Северна и Южна Добруджа да разработят проект за спиране на процесите на ерозия

Има опасност Северна Добруджа да се превърне в Сахара, тъй като ерозията влошава качествата на почвата и тя постепенно става пясък. За това алармира инж. Димитру Маноле - вицепрезидент на Камарата за търговия, индустрия, навигация и агрокултури в Констанца. Той е инициатор на започналия вчера в Добрич българо-румънски агро бизнес форум. Форумът се реализира по проект за трангранично сътрудничество между ТПП-Добрич и КТИНА в Констанца. Визитата на румънските агробизнесмени в Добрич вчера беше извън предвиденото в програмата на проекта по тяхна инициатива. Тя е първата след приемането на страните ни в Европейския съюз.
Инж. Маноле обясни, че глобалното засушаване сериозно ускорява ерозията. През последните години в северната Добруджа падат годишно едва 230-250 литра на квадрат. От октомври до януари т.г. падналите дъждове са 32 литра на квадрат, на места и под 20 литра, а от началото на годината досега - 40 литра. Допълнителен проблем за северната ни съседка е ликвидирането на полезащитните пояси и горички по време на социализма, за да се увеличат обработваемите площи. В резултат на това ерозията вече е влошила качествата на земята в Румъния. Румънският специалист предлага да се разработи трансграничен проект за спиране на ерозията, за да не се допусне Добруджа да стане пустиня. Основните направления в него трябва да са напояване, изграждане на полезащитни пояси и залесяване.
В Добруджа има условия за ветрова ерозия, тъй като липсва преграда за ветровете от Украйна и Русия, коментира агробизнесменът Васил Василев, който е работил в Добруджанския земеделски институт. Според него, Южна Добруджа засега е пощадена от проблемите на северните ни съседи, тъй като у нас са съхранени полезащитните пояси. Въпреки това той смята, че е удачно да се работи съвместно с Румъния по проблема с ветровата ерозия.
Ако досега партньорството ни беше насочено към приемането на страните ни в ЕС, то занапред предстои истинската работа, каза при откриването на форума вчера главният секретар на ТПП в Добрич Герман Германов. В рамките на проекта "Добруджа без граници", по който си партнират работодателските организации от Добрич и Констанца предстои на 21 и 22 юни в Добрич да пристигне голяма бизнес делегация от Румъния. Гостуването ще бъде върнато през септември. Проектът ще приключи с курс с лектори от страни-членки на ЕС от 2004 г.
 


Сходни връзки

РУМЪНЦИ АЛАРМИРАТ: ДОБРУДЖА СТАВА САХАРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди