изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:17 EEST
ЗЕМЯТА В ДОБРУДЖА СЕ НАПУКА ОТ СУШАТА    
ЗемеделиеС около 20 на сто па-ниски от миналогодишните се очертават добивите от пшеницата в областта. В други региони спадът на добивите ще е в пъти. Сушата ще има и сериозни социални последици, предупреждават агроспециалисти

 

Арендатори от Добруджа са алармирали, че земята вече се е напукала от сушата. В процепите в чернозема можел да се напъха юмрук. В национален мащаб подобна суша не е имало от 1984 г., а в Добруджа подобна бе ситуацията през 2001 г., напомнят агроспециалисти.
Липсата на влага вече се отразява и на  посевите с пшеница в Добричка област, съобщи зам.-директорът на Добруджанския земеделски институт в Ген. Тошево и селекционер по пшеницата Николай Ценов. Листата са започнали да жълтеят. Намаляла е и гъстотата на посевите. Доброто е, че пшеничните посеви в началото на пролетта са били в много добро състояние. Вече било ясно, че изключително високи добиви, какъвто потенциал имаше, няма да се получат. Засега щетите от липсата на влага свеждат очакванията за добиви към обичайните. Прогнозата на специалиста е, че добивите от пшеница в Добричка област ще са с около 20 на сто по-ниски от миналата година, когато земеделските стопани прибираха средно по 460-470 кг./дка. Има вероятност те да са на нивото на нормалните за областта 400-420 кг/дка. Според Николай Ценов, критичният момент за развитието на пшеницата е края на май. Дори и след това да паднат дъждове, те няма да имат ефект върху зърното.
Селекционерът по пшеницата твърди, че състоянието на житото в Добричка и част от Варненска област все още е добро, за разлика от други региони на страната. Очакванията на специалистите са в Силистренско, Разградско, Търговищко, Плевенско добивите да са в пъти по-ниски от обичайното. Там на места дългото засушаване е оставило растенията слаби, немощни и ниски. Прогнозата е средните добиви от пшеница в страната да са под 200 килограма от декар, при обичайни 350 килограма. При тази ситуация ще е проблемно обвързването зърнения баланс на страната. Със сигурност засушаването и ниските пшенични добиви ще имат сериозно отражение върху икономическия и социален живот у нас. Те ще са причина за загубите на земеделските производители. Това, от своя страна, ще остави без ренти стотици хиляди собственици на земя, алармират земеделските специалисти.

 


Сходни връзки

ЗЕМЯТА В ДОБРУДЖА СЕ НАПУКА ОТ СУШАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди