изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:04 EEST
ДНЕС ЧЕСТВАМЕ СВ.СВ. РАВНОАПОСТОЛИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ    
ОбществоДнес Българската православна църква чества св. св. равноапостоли св. св. Кирил и Методий. Двамата славянски първоучители, са канонизирани като светци в края на 19 век.

За първи път денят се чества и като празник на славянската писменост в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" през 1851 г. След промяната на календара по нов стил вече денят на славянската писменост и просвета се отбелязва на 24 май, докато на 11 май се отбелязва църковният празник на двамата братя.
Според съхранени исторически данни в далечната 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава първата българска азбука - глаголицата, която отразява точно фонетичните особености на старобългарския език. Двамата братя - Кирил и Методий започват мащабна просветителска дейност - превеждат от гръцки най-необходимите за богослужение книги и полагат основите на старобългарския литературен език.
Просветителското дело на двамата апостоли на славянската писменост се разпространява надалеч. През 863 г отиват в Моравия, където по молба на княз Ростислав остават над 3 години. Там те полагат основите на писмеността, тъй като Ростислав иска да се противопостави на германизацията, като създаде славянска църква, където да се пише и говори на езика на моравските племена. Своето дело през 867 г. двамата братя отиват да защитят пред папата в Рим. Лично папа Адриан II дава благоволението си на славянските книги, благодарение на ораторското майсторство на Кирил Философ. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език. Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г. и тленните му останки са погребани в базиликата "Св. Климент". Брат му Методий до смъртта си на 6 април 885 г. продължава своята просветителска дейност сред славянските народи.
Тяхното просветителско дело е съхранено и продължено от учениците им Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд. Двамата са канонизирани от църквата за светци, като още от най-ранното средновековие 11 май се отбелязва като ден в памет на двамата братя и тяхното апостолско дело.
 


Сходни връзки

ДНЕС ЧЕСТВАМЕ СВ.СВ. РАВНОАПОСТОЛИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди