изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:05 EEST
НИКОЛА БОГДАНОВ САМ ПРЕРЯЗА ЛЕНТАТА НА ПАМЕТНИКА СИ    
НовиниУченичка от хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" припадна, докато чакаше под жаркото слънце на площада да пристигне еврокомисарят Меглена Кунева и другите официални лица за откриването на паметника на Светите братя.

Момичето бе знаменоска и нямаше къде да се скрие на сянка. Наложи се учител да я пренесе на ръце до кола, където бе напръскана с вода и свестена, за да заеме после отново мястото си до знамето. През това време Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който начело на литийното шествие пристигна пред паметника навреме в 11 часа, запълваше тягостното мълчание на площада и се опита да задържи събраните ученици да не се разотидат, като им говори за Великден и Светите братя. Накрая Дядо Кирил дори помоли за дъжд над плодородните ниви на Добруджа.
След пристигането на официалните лица започна церемонията. Възрастен мъж поднесе по калия на кмета Детелина Николова и еврокомисаря Меглена Кунева. Почти се стигна до там да го извеждат с полиция от мястото пред паметника, когато той тръгна да догонва еврокомисаря, за да поднесе цветето си, но мъжът успя да й го връчи и да се оттегли навреме. В крайна сметка се оказа, че авторът на скулптурата Никола Богданов сам преряза лентата на паметника. Тя бе така здраво овързана около постамента, че Д. Николова и М. Кунева не успяха да я разхлабят. Наложи се скулпторът да излезе откъм публиката с ножица в ръка, за да им помогне. Вместо да им я подаде обаче, той сам преряза лентата на своето творение.
Едно от най-големите културни и духовни завоевания на славянството през вековете е създаването на славянската азбука и писмена. Това е нашият огромен принос към изграждането на човешката цивилизация, каза в словото си кметът Детелина Николова. Тя припомни, че идеята за изграждане на паметник на Св. Св. Кирил и Методий в Добрич датира още от 40-те години на 20 век.

"Изборът ви да направите паметник на Кирил и Методий е знаков, защото правите паметник на буквите, на словото. 24 май е най-българският празник и той не чества битки, а пиетата пред словото. Ако заложим повече на духовното и по-малко упражняваме езика си с омраза, толкова повече политически опори и шансове за успех ще имаме", каза при откриването на паметника Меглена Кунева. Тя подари на автора на паметника една от последните бройки с превода на химна на светите братя Кирил и Методий на всички европейски езици. Варненският и Великопреславски митрополит  Кирил и Методий отслужи водосвет.

 


Сходни връзки

НИКОЛА БОГДАНОВ САМ ПРЕРЯЗА ЛЕНТАТА НА ПАМЕТНИКА СИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НИКОЛА БОГДАНОВ САМ ПРЕРЯЗА ЛЕНТАТА НА ПАМЕТНИКА СИ
Автор: Anonymous да 2007-05-14 @ 11:57 EEST

Несъмнено Добрич трябваше да има такъв паметник на светите братя, това е изключителен знаков символ на България и българския дух, също така изключително много уважавам г-н Никола Богданов като творец и като човек с достойна гражданска позиция и общественик, но мисля че за пореден път изкривихме историческата истина и робуваме на митове и неистини- считам че в свитъка трябваше да присъстват глаголическите символи на създадената от братята азбука, а не А, Б, В, и пр. Макар и България да е разпространила  писания славянски език сред другите страни на кирилица, то едва ли има някой който да ми покаже оригинална творба на Св.Кирил или Св.Методий писана от тях на "кирилица".  Малко от малко да възстановим историческата истина предлагам да бъде сменен свитъка на паметника с истинската азбука създадена от светите братя, (или до надписите ПОЩА, POSTE да добавим и надпис "поща" с глаголически символи :):)))))


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди